De voorzijde van het fotoboek 'Rotterdam Crooswijk in de 20e eeuw'. Nog altijd zeer de moeite waard om in te zien.
De voorzijde van het fotoboek 'Rotterdam Crooswijk in de 20e eeuw'. Nog altijd zeer de moeite waard om in te zien.

Crooswijk in de 20e eeuw blijft boeiend verhaal

Algemeen 1.091 keer gelezen

Rotterdam - Het fotoboek ‘Rotterdam Crooswijk in de 20e eeuw’ (verschenen in 2015) geeft door middel van 225 oude zwart-wit foto’s en ondersteunende tekst een weergave van Crooswijk van voor de Tweede Wereldoorlog tot begin van de 21e eeuw. 

Het boek is mogelijk nog verkrijgbaar bij Boekhandel Donner en (nieuw of tweedehands) via bol.com of andere tweedehands boekensites.
Zeker voor de oud Crooswijker is het nog steeds een dierbare herinnering en voor de huidige bewoners van de wijk een weergave hoe het er in de vorige eeuw allemaal uitzag.

De auteurs, Tinus en Bep de Does gaan al tientallen jaren op pad om de ontwikkelingen in de stad te fotograferen. Dit fotoboek over Crooswijk uit 2015 was destijds het 14e fotoboek samengesteld over een Rotterdamse wijk. In Crooswijk is Bep de Does geboren. Tinus de Does zijn ouderlijk huis stond in IJsselmonde en in 1983 bracht hij zijn eerste fotoboek uit, samen met Leo van Hoek. Inmiddels zijn er nog ettelijke fotoboeken meer verschenen van het echtpaar De Does over Rotterdamse stadswijken.

In ‘Rotterdam Crooswijk in de 20e eeuw’ worden bekende punten aangedaan zoals de onvergetelijke Veemarkt, de Jaminfabriek, de Heinekenfabriek en talloze andere fabrieken en kleine bedrijfjes, die de vorige eeuw in Crooswijk te vinden waren. Straat voor straat en weg voor weg wordt alles in beeld gebracht, waarbij zeker de middenstand goed aan bod komt.
Daarnaast zijn er natuurlijk de gemeentelijke Begraafplaats en de katholieke begraafplaats en worden de activiteiten op het Schuttersveld beschreven en in beeld gebracht.
Vele mensen die in Crooswijk zijn geboren of er hebben gewoond, herinneren zich door dit boek ongetwijfeld dingen van vroeger, zoals het losbreken van het vee op de veemarkt of als de dieren bij het slachthuis werden afgeleverd.

‘Wie vandaag de dag door de wijk Crooswijk wandelt, ziet dat de stadsvernieuwing van de jaren tachtig en negentig behoorlijk heeft toegeslagen’, schreven de auteurs in februari 2015 in hun inleiding. Hoezeer gelden deze woorden nog steeds anno 2023!
Daarom des te meer reden het beeld van toen nog eens voor ogen te halen. Zoals de auteurs besluiten: ‘Crooswijk is een wijk die bouwt aan zijn toekomst en door middel van dit fotoboek willen wij u toch even meenemen naar het Crooswijk van de 20e eeuw.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant