Burgemeester Ahmed Aboutaleb heropent Winkelcentrum Zuidplein.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heropent Winkelcentrum Zuidplein.

Winkelcentrum Zuidplein is heropend, maar wat gebeurt er met twee prominente plekken die nu nog leeg zijn?

Algemeen 1.842 keer gelezen

Rotterdam - Met knallende confettikanonnen (her)opende burgemeester Ahmed Aboutaleb vanmiddag het flink opgeknapte Winkelcentrum Zuidplein. Hij deed dat tijdens een feestelijk programma op het centrale plein voor het onlangs opgeleverde, maar nog niet gevulde, gedeelte waar ooit de Hema zat. Het is, naast het gat aan de Pleinweg-kant dat Albert Heijn achterliet, één van de twee cruciale plekken op het winkelcentrum die nog leeg zijn.

Het was druk vandaag op het plein middenin het winkelcentrum. En de bezoekers waren enthousiast. Ze telden hardop af van tien naar het moment dat de burgemeester de twee jaar durende renovatie afsloot. Aboutaleb memoreerde in zijn toespraak aan de vele veranderingen op en rond het nieuwe Hart van Zuid. Van theater tot zwembad en van hotel tot busstation. Met natuurlijk aandacht voor de werkgelegenheid die de boost van het gebied moet opleveren. “En dan komt er ook nog een doorbraak van het winkelcentrum naar Carnisse, waar woningen plaatsmaken voor een toegangsweg tussen de wijk en Zuidplein, zodat je niet meer die hele boog om hoeft te lopen.”

Er zijn nog twee plekken die ingevuld moeten worden. De Albert Heijn verhuisde vorig jaar naar het nieuwe gedeelte, waar een nu al druk gebruikte nieuwe uitgang richting het busstation is. Een andere in- en uitgang wordt volgend jaar aangepakt: bij de metro verdwijnen dan de draaideuren zodat je in een keer kunt doorlopen. De uitgang richting parkeergarage is tijdens de renovatie voorzien van roltrappen.

Aan de Pleinweg-kant heeft de verhuizing van Albert Heijn vooral stilte achtergelaten, dit was jarenlang de meest gebruikte route van en naar de winkels. Nu lopen er een stuk minder mensen. In de ruimte die de supermarkt achterliet, komt een nieuwe supermarkt. Wanneer is nog onduidelijk, het zal een Lidl of Jumbo worden, zo gaan de geruchten.

En dan de locatie van de vroegere Hema (die een nieuwe plek heeft gevonden richting de Primark). Een prominente locatie aan het centrale plein. Ook over de nieuwe winkels hier zijn er slechts geruchten. Er is sprake van een grote sportketen, Decathlon wellicht. Voor het oude pand van H&M zou een andere populaire kledingwinkel in de markt zijn.

Uit de krant