André van Duin bladert met onze verslaggever Peter van Drunen door het boek ‘Groeten uit Rotterdam’ met foto’s van nu en honderd jaar geleden. “Kijk, dit is Delfshaven. Hier heb ik veel gespeeld.” Foto: Rico Hop
André van Duin bladert met onze verslaggever Peter van Drunen door het boek ‘Groeten uit Rotterdam’ met foto’s van nu en honderd jaar geleden. “Kijk, dit is Delfshaven. Hier heb ik veel gespeeld.” Foto: Rico Hop

De aardigste bekende Nederlander komt (natuurlijk!) uit Rotterdam

Algemeen 2.891 keer gelezen

Rotterdam - Natuurlijk, de aardigste mensen van het land komen uit Rotterdam, dat wisten wij allang. Eén van de allerbekendste uit Rotterdam afkomstig mensen is nu ook de aardigste, volgens de radioluisteraars van Veronica tenminste. André van Duin is vanochtend in de Veronica Ochtendshow: Ook Goeiemorgen uitgeroepen tot Aardigste Bekende Nederlander.

Een jaar geleden zat onze verslaggever Peter van Drunen bij Van Duin thuis. André van Duin woont al jaren in Amsterdam, maar bladerde daar op verzoek van De Havenloods door zijn jeugd in Delfshaven:

In het stukje Rotterdam waar lang geleden Piet Hein werd geboren en waar de Pelgrimvaders aan hun tocht naar Amerika begonnen, werd in 1947 Nederlands grootste komiek aller tijden geboren. Adrianus Marinus Kyvon, beter bekend als André van Duin (74). Hij groeide op aan de Watergeusstraat in Delfshaven. 

Buitenspelen kon André daar uitstekend in het naoorlogse puin. “Het Piet Heynsplein was een mooie plek”, zegt de entertainer. “Dan heb je de Kolk. Achter het hek waren de wagons nog. Daar kon je appeltjes jatten. Dat hele gebeuren in Delfshaven met al die brokstukken en die kinderrijke gezinnen, dat was prima toeven. Ik heb een fijne jeugd gehad.” 

André zag zijn geboortestad in de loop der tijd wel veranderen. “De Watergeusstraat is niet meer hetzelfde. Het lijkt er niet meer op. De deurtjes zijn ook kleiner. Ik ben nog een keer binnen geweest in m’n oude huis. Toen woonde er een Turkse familie. In mijn beleving was het zo groot. We hadden een voorkamer, achterkamer en een tussenkamer, een veranda en een zolder, maar het is allemaal zo klein.”

Bij een foto van de Schiedamseweg staat André kort stil bij het Prinses Theater. “Zondagmiddag was daar altijd kinderfilm en werd meestal een film vertoond van Laurel & Hardy. Daar ging ik dan naartoe.” Aan diezelfde weg had de volkskomiek één van zijn weinige ‘normale’ baantjes voordat hij in 1964 doorbrak als artiest. “Ik was heel kort vakkenvuller bij kruidenier Simon de Wit. Verder heb ik nog bij Stad Rotterdam Verzekeringen gewerkt. Moest ik mappen opbergen.” Lachend: “Die zijn ze nog steeds aan het zoeken. Ik zag dat allemaal als tijdelijke oplossing.”

Hoewel André het jammer vindt dat zijn stad zo veranderd is, wonen hier volgens hem nog steeds de leukste mensen. “Rotterdammers zijn natuurlijk heel leuk volk. Ze zijn het beste publiek dat je kunt hebben. Ze lachen goed. In Amsterdam kom je een café binnen en dan zitten toeristen je een beetje aan te kijken, terwijl je in Rotterdam hoofdzakelijk Rotterdammers ontmoet met wie je meteen kunt praten. Dat is veel leuker en gezelliger.”

(Door Peter van Drunen)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant