Martin woont dan wel in de Ajaxstraat, maat laat er geen onduidelijkheid over zijn dat Feyenoord zijn cluppie is! Foto: Mark Boninsegna
Martin woont dan wel in de Ajaxstraat, maat laat er geen onduidelijkheid over zijn dat Feyenoord zijn cluppie is! Foto: Mark Boninsegna

Op bezoek in de Rotterdamse Ajaxstraat, waar taxichauffeurs niet komen en bezorgers niet willen bezorgen

Algemeen 12.546 keer gelezen

Rotterdam - Dit weekend staat de wedstrijd van het jaar op het programma. De klassieker. In De Kuip. Maar wat nou als je in die duivelse Ajaxstraat in de wijk 110 Morgen woont? Hoe beleef je dan zo’n wedstrijd? Onze verslaggever (én fanatiek Feyenoordfan) Mark Boninsegna ging op onderzoek uit.

Door Mark Boninsegna

Al snel als ik de beruchte straat in loop kom ik Aad met zijn moeder Wil tegen. Hij een echte Feyenoorder en zij niet zo, maar kijken doet ze wel, bij haar zoon die in de Ajaxstraat woont. Zij woont bij het plein dat naar de Romeinse godin Minerva is vernoemd, wat in de Griekse mythologie de godin Athena is. En daar komt ook gelijk die naam Ajax vandaan, leggen beiden maar snel even uit. Je moet natuurlijk niet denken dat hier een straat naar die club uit Abcoude Noord is vernoemd! 

De straten zijn hier allemaal naar Griekse en Romeinse goden vernoemd. Aad moet het ook altijd weer uitleggen als hij zijn adres moet doorgeven. Er zijn zelfs taxichauffeurs die de straat niet inrijden. De mensen moeten dan naar de hoek komen om opgehaald te worden. Gelukkig hebben de postbodes daar geen last van, die lopen wel gewoon de straat in, althans zo lijkt het. Maar helemaal zeker weten doet Aad het niet. 

Een stukje verder kom Cor en Bernadet tegen. Als ik vraag of ze in de straat wonen vraagt Bernadet gelijk of ik er zo eentje ben die het straatnaambordje wil stelen. Met enige regelmaat worden deze er namelijk afgehaald door supporters die het niet kunnen verkroppen dat er in Rotterdam een straat met de naam van hun rivaal is. De tijd dat Cor Feyenoord fanatiek volgde is voorbij. Het supportersschap is inmiddels overgenomen door de kleinkinderen. Wat ook gelijk wel een dingetje was, want toen zij hoorden dat oma en opa in de Ajaxstraat zouden gaan wonen, werd er meteen gezegd dat ze niet meer kwamen logeren. Oma heeft toen maar uitgelegd dat het niks met voetbal te maken heeft, maar met die dekselse goden!

In de straat is er ook een DHL-punt. Wanneer Martin in zijn Feyenoord-kersttrui de deur opendoet, hangt er een grote Feyenoord-vlag aan de kleine balie waar ook een sticker op geplakt is met de tekst ‘Verboden voor Ajacieden’. Hij woont dan wel in de Ajaxstraat maar buiten die straat beschouwt hij Ajax liever als een schoonmaakmiddel. Die vlag heeft hij expres opgehangen. Hij woont dan wel in de Ajaxstraat, maat laat er alsjeblieft geen onduidelijkheid over zijn dat Feyenoord zijn cluppie is!

Om de hoek in de Bergse Dorpsstraat zit het Italiaanse restaurant La Salute, waar veel Feyenoord-spelers en supporters komen eten. Eigenaar Libero Lo Monaco, laat weten dat sommige van zijn bezorgers liever niet in de Ajaxstraat bezorgen. Ook was er ook een keer een groep Amsterdammers in zijn zaak die, kijkend naar de vele Feyenoord-foto’s en shirts aan de muren van, tot de ontdekking kwamen dat ze ‘verkeerd’ zaten. Waarna Libero ze de zaak uitstuurde. Ze konden beter ergens anders gaan eten...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant