Foto: Scheurmail
Foto: Scheurmail

Sommige Rotterdammers vinden al die bijnamen onzin, maar we zijn er ook gewoon heel goed in

Algemeen 1.402 keer gelezen

Rotterdam - Sommige Rotterdammers vinden het maar overdreven onzin, al die zogenaamde bijnamen voor gebouwen, kunstwerken of straten. En inderdaad, er zijn genoeg bijnamen die niet massaal gebruikt worden in de volksmond. Sommige namen zijn slechts tijdelijk van aard, uiterst obscuur of alleen populair in kleine kring. Maar aan de andere kant, iedereen kent ‘De Kuip’, ‘De Hef’, ‘De Pot’, ‘De Hoerelopert’ of ‘De Koopgoot’. We zijn er gewoon heel goed in en de bijnamen weerspiegelen de Rotterdamse volksaard van relativering en ironie.

Stadsgids en schrijver Herco Kruik verzamelt alle bijnamen die Rotterdammers geven aan onder andere gebouwen, straten, bruggen en kunstwerken. Hij vertelt over de meest populaire spot- en koosnamen (’Kabouter Buttplug’, ‘Plukmekaalstraat’, ‘De Zwaan’), maar ook over de minder bekende en alweer verdwenen bijnamen tijdens een tramtour van 1,5 uur door grote delen van de stad. Naast talloze bijnamen komen er ook de nodige verrassende weetjes en humoristische anekdotes voorbij.

De tours worden verreden met een historische vierasser-tram uit de jaren 30 op zondag 15 januari en zaterdag 18 mrt. Prijs: € 15,00 p.p. Er zijn drie ritten per dag om 11.00 u, 13.00 u of 15.00 u met vertrek vanaf het Willemsplein. Reserveren is noodzakelijk via www.scheurmailrotterdam.nl.

Uit de krant