De bronzen sculptuur Gora Viva van Jose Esteban Prieto. Foto: BKOR archief
De bronzen sculptuur Gora Viva van Jose Esteban Prieto. Foto: BKOR archief

Twee sculpturen krijgen nieuwe plek in het hart van Hoogvliet

Algemeen 502 keer gelezen

Rotterdam - In december zullen Gora Viva (1979) van Jose Esteban Prieto en de titelloze sculptuur (1965) van Piet van Stuivenberg een nieuwe plek krijgen op twee prachtige locaties in Hoogvliet. De herplaatsing van deze twee kunstwerken vindt plaats in het kader van de ontwikkeling en vergroening van het stadshart van Hoogvliet.

BKOR, programma van CBK Rotterdam, heeft in nauwe samenwerking met Stadsontwikkeling intensief onderzoek gedaan naar de herplaatsing van deze sculpturen, met als doel om de beelden te kunnen behouden voor de bijzondere collectie in Hoogvliet. 

Ter ere van de plaatsing van de twee beelden wordt op donderdag 15 december om 15.00 uur een korte kunstwandeling gehouden langs een deel van de beeldencollectie van Hoogvliet. De marmeren sculptuur van Piet van Stuivenberg vormt het startpunt van de wandeling. Verzamelen aan de voorkant van metrostation Hoogvliet. Na afloop tijd voor een kop warme chocolademelk. Geef je uiterlijk dinsdag 13 december op via i.leijdekkers@bkor.nl.

De bronzen sculptuur Gora Viva (1979) van Esteban Prieto stond oorspronkelijk in het plantsoen bij de ingang van Geriatrisch Centrum Breede Vliet. Wegens sloop van het gebouw staat het beeld sinds 2019 opgeslagen in een depot. Er is voor het werk een nieuwe locatie gevonden in het nieuwe Stadspark bij de Dorpskerk. Hier vormt het beeld een mooie en interessante toevoeging aan de huidige collectie beelden die daar aanwezig is, zoals Moeder en kind (1965) van Ek van Zanten en De oerwereld van het dier ten opzichte van de synthetische wereld (1960) van Dick Elffers. Dit werk van Elffers is een enorm keramiekreliëf dat overigens ook door BKOR herplaatst is in 2013.

Het titelloze kunstwerk van steenhouwer Piet van Stuivenberg (Schiedam, 1901-1988) werd in 1965 geplaatst in een groen perkje op het Zeeltplein/Meeuwenplaat. Vanwege de herinrichting van het plein werd de marmeren sculptuur verwijderd en in 2010 geplaatst bij de nieuwe locatie van partycentrum Flamingo op verzoek van de eigenaar, die het kunstwerk op de oude locatie regelmatig schoonmaakte. Sinds 2020 staat het werk op verzoek van de nieuwe eigenaar in de opslag.
Het kunstwerk vindt nu zijn nieuwe thuis in het gras aan het begin van de Hoogvlietsedijk. Bij het uitlopen van metrostation Hoogvliet is de sculptuur direct zichtbaar en wijst de weg richting het centrum.

Uit de krant