Afbeelding

‘Kansspelbelasting naar 29,5 procent’

Algemeen 721 keer gelezen

De Kansspelbelasting wordt verhoogd, maar niet naar 29,3 procent. Als het aan het kabinet ligt, wordt er meer belasting op kansspelen geheven. De bedoeling is dat de Kansspelbelasting verhoogd wordt naar 29,5 procent. Dat zeggen de Kamerleden van de vier regeringspartijen, VVD, D66, ChristenUnie en het CDA. De Kamerleden hebben daarvoor een amendement ingediend. De brancheverenigingen die in de kansspelsector actief zijn, zijn boos over het voornemen om de belasting verder te verhogen. Zij vragen staatssecretaris Marnix van Rij nu om verdere uitleg.

Verhoging Kansspelbelasting

Afgelopen vrijdag werd al duidelijk dat staatssecretaris van Rij overweegt om de Kansspelbelasting te verhogen van 29 procent naar 29,3 procent. Daar stonden de betrokken brancheverenigingen zoals NOGA, VNLOK en VAN Kansspelen al niet om te springen. Maar op 4 november heeft het kabinet een amendement ingediend om het wetsvoorstel te wijzigen van 29,3 procent naar 29,5 procent. De Kamerleden Romke de Jong (D66), Inge van Dijk (CDA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Folkert Idisinga (VVD) stuurden daartoe een amendement naar de kamer. Deze Kamerleden vertegenwoordigen het kabinet in ons land. Bij het online gokken in ons land betalen de kansspelaanbieders de belasting. Flipperen valt overigens niet onder gokken, omdat hier niets mee kan worden gewonnen.

De brancheverenigingen zijn niet te spreken over de voorgenomen verhoging van de Kansspelbelasting en stuurden daarom een brief naar de verantwoordelijk staatssecretaris, Marnix van Rij. In de brief spreken de vertegenwoordigers van de branchevereniging hun ongenoegen uit over het voornemen. Ze zijn er vooral niet blij mee dat er niets met hen is overlegd, maar dat zij via een artikel in de Telegraaf moesten vernemen dat de Kansspelbelasting omhoog zou gaan.

Mogelijke verlaging gaat niet door 

De brancheverenigingen zeggen dat er tussen het kabinet en de sector geen enkele vorm van overleg is geweest. De kansspelsector wilde graag met de overheid samenwerken en wil consumenten beschermen tegen een kansspelverslaving en het bestrijden van illegale casino’s. Nu het kabinet zomaar zonder overleg de Kansspelbelasting wil verhogen, zijn de verenigingen daarover teleurgesteld. Zij zagen de overheid tot nu toe als een betrouwbare gesprekspartner.

Het chagrijn bij de brancheverenigingen komt niet uit de lucht vallen. Eerder was de bedoeling dat de Kansspelbelasting juist verlaagd zou worden van 29 procent naar 25 procent, zo wijzen de verenigingen de staatssecretaris op het voornemen in een brief. Maar de VVD diende toen een motie in om de Kansspelbelasting niet te verlagen en dat geld te investeren in de sport en verslavingspreventie. Die motie werd met succes aangenomen in de Tweede Kamer.

‘Legaal aanbod aantrekkelijker maken’

De verenigingen vinden dat het kabinet ‘te lichtzinnig omgaat met de sector’ en wijst erop dat de verlaging van de Kansspelbelasting juist bedoeld was om het legale aanbod aantrekkelijker te maken. Op die manier zouden consumenten wegblijven van het illegale aanbod uit het buitenland. De verenigingen zien de verhoging van de Kansspelbelasting met lede ogen aan. Zij zijn van mening dat het verhogen van het tarief juist stevig indruist tegen de legalisering van de online gokmarkt. De verenigingen stellen dat er bij zo’n verhoging allerlei negatieve effecten kunnen komen kijken. In de brief schrijven de verenigingen om in overleg te gaan met de staatssecretaris en minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant