Foto:

Dj Michiel van den Bos: 'Baroeg en Bar3 zijn mijn tempels'

Rotterdam - De Rotterdamse dj Michiel van den Bos bekijkt de wereld voornamelijk vanuit de horeca. Hij kent alle krochten van zíjn stad. Toen een aantal jaren geleden al zijn favoriete plekken - Nighttown, Watt, Exit, de Consul, Will'ns en Wetens, de Bootleg - één voor één gesloten werden bekoelde zijn liefde voor Rotterdam even. Maar Michiel en de stad zijn inmiddels weer vriendjes. "Je hebt veel kleinere initiatieven en gelukkig is Baroeg er nog en draai ik in Bar3. Dat zijn mijn tempels. We missen alleen nog iets obscuurs waar je kunt afteren." Michiel van den Bos is deze week Rotterdammer van de Week!

Door Els Neijts

Ben je 100% Rotterdams?

"Ik ben al mijn hele leven een gewone maar échte Rotterdammer en heb zo ongeveer overal in de stad gewoond. Met mijn ouders en broer in Hillegersberg en Schiebroek. Later in Ommoord en weer in Hillegersberg. Toen ik het huis uitging werd het IJsselmonde. Vraag me niet waarom, maar ik kon bij een vriend intrekken. Mijn eerste echte eigen huis was in Blijdorp, maar op dit moment woon ik bij mijn broer in Delfshaven. Onze ouders zijn er niet meer, dus als één van ons stuk loopt in zijn relatie komen we steeds weer bij elkaar terecht. Zo betalen we elkaar terug."

Bleek je al jong muzikaal?

"Oja. Wat dat betreft heb ik mijn vaders genen, maar hij heeft zo geprobeerd me aan de jazz te helpen dat ik daar in eerste instantie een natuurlijke aversie voor ontwikkelde. Ik was en ben nog steeds zwaar liefhebber van hard en alternatief, liefst live metal. Dat vond hij vreselijk. Toch was het geen dwarsigheid, het hoort gewoon bij me. Ik ga nog steeds naar Baroeg en andere steden voor het hardere werk."

En nu ben je al 23 jaar dj...

"Ja, de tijd gaat hard. Ik ben die wereld eigenlijk ingerold doordat ik via via gevraagd werd. Eerst voor Vibes -voorheen Bizar en dáárvoor Pinguïn Park - daarna veertien jaar Rotown. Maar na verloop van tijd kreeg ik een beetje genoeg van alleen dansvloer draaien. Dat hoeft hier in Bar3 gelukkig niet en ook niet op andere plekken in het alternatieve circuit. Ik draai heel breed, maar wel altijd met een randje en veel gitaar."

Zie je wel eens daglicht?

"Haha. Wat maar betrekkelijk weinig mensen weten is dat ik ook muziek componeer voor video games. Dat is redelijk lucratief dus daar kan ik me financieel wel mee redden. Daarom probeer ik altijd om 's morgens vroeg op te staan. Zzp'er zijn vraagt discipline maar ik zit meestal ook volgeplempt met draaien en concerten. En dan alle drank die voorbij komt... Toch wil ik niks veranderen. Alles aan dit leven past bij me. Tot mijn lijf zegt... Een paar jaar geleden voelde ik me echt slecht. Toen ben ik in plaats van gewoon roken gaan 'vapen'. Dat was wel even doorzetten."

Wat vind je nu van de stad?

"Poeh. De afgelopen vijf jaar is er zoveel veranderd. Persoonlijk zit ik er niet mee dat we er steeds meer toeristische attracties bij krijgen zoals het nieuwe Centraal en de Markthal. Die máken de stad toch ook interessanter? Ik gun iedereen zijn dingen. Hoe meer keuze hoe beter. Niet alles hoeft per se zoals ik wil. Zo'n houding is toch ook echt Rotterdams? We klagen wel altijd maar vinden eigenlijk ook heel veel goed. En we zijn makkelijk aanspreekbaar!"

Wat bevalt minder?

"Ik mis al die oude tenten nog steeds. Vooral die obscure waar je zo je lekker kon 'afteren'. En ik vind het vervelend dat we geen echt centrum hebben. Hoewel ik eigenlijk niet eens weet of en waarom dat nou zo'n nadeel is. Wel écht slecht vind ik alle auto's. Die zijn in de binnenstad toch nergens voor nodig. Dat hard rijden en al dat machtsvertoon, ook van motoren. Van mij mogen ze het hele centrum en het gebied rond de Witte de With dicht gooien. Maar eigenlijk denk ik nooit zo na over wat me niet bevalt. Ik vind het ook wel prima zo!"

Persoonlijk

Michiel van den Bos is net 43 geworden en single. Wel woont hij - alweer - samen met zijn broer. Behalve dj is hij componist van muziek bij videogames. Hij is te vinden op YouTube, Facebook, Twitter, LinkdIn en michielvandenbos.bandcamp.com.

Meer berichten