De astronauten zien het als een unieke kans. 'Het is extra speciaal en leuk omdat de meesten al geïnteresseerd in de ruimte en de vele aspecten ervan waren.' (Foto: Ella Goulooze)
De astronauten zien het als een unieke kans. 'Het is extra speciaal en leuk omdat de meesten al geïnteresseerd in de ruimte en de vele aspecten ervan waren.' (Foto: Ella Goulooze) (Foto: )

Scholieren Zuider Gymnasium Calvijn op ruimtemissie

Rotterdam - Een groep leerlingen van het Zuider Gymnasium Calvijn kijkt uit naar 6 juli. Dan gaan zij een ruimtemissie doen in een simulator van een ISS-module bij Space Expo, het bezoekerscentrum van ESA-Estec in Noordwijk. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Door Nanda van Heteren

Ilse de Been, Marit Westerdijk, Sara Dubajic, Yentl Ronde, Livi van Overdam, Laurens de Bruin, Job Naaijer, Lizzy van Boven en Ian van den Heuvel maken zich klaar voor deze reis. De eerste drie zijn de Mission Organisers die de missie hebben georganiseerd, de overige leerlingen zijn de astronauten die de missie zelf meemaken.

Na een sollicitatieronde zijn de verschillende functies vervuld. Zo is er de Press and Media, Mission Control, Graphic Design, Logistics, Science Specialists. Deze groepjes van leerlingen zorgen ervoor dat de missie goed kan worden uitgevoerd met specifieke taken. De organisatie laat weten: "De taken zijn onder andere het regelen van het eten en drinken, het maken van T-shirts die ons logo erop hebben en het bedenken van vragen voor de persconferentie. We vragen onder andere naar de afscheidsbrieven die de astronauten hebben geschreven en naar hun mening over de ruimtereis zelf in de persconferentie."
Het doel van het project is om de scholieren te laten ervaren wat er mogelijk is in de ruimte. Zo worden de leerlingen zeven uur opgesloten in een nagebootste raket waar ze verschillende opdrachten moeten vervullen zoals waterraketten bouwen en fietsen om hun spieren in conditie te houden. "De proeven zijn scheikundig, natuurkundig en biologisch zoals hoe mensen kunnen leven in omstandigheden zoals die van een ruimtereis. Ze worden hiervoor niet beoordeeld, aangezien de ESA-missie niet voor een cijfer of iets dergelijks is."

De astronauten zien het als een unieke kans. "Het is extra speciaal en leuk omdat de meesten al geïnteresseerd in de ruimte en de vele aspecten ervan waren. Ze willen weten hoe het voelt om gewichtsloos te zijn en ze zijn benieuwd naar de resultaten van de verschillende proeven."

Meer berichten