Afbeelding
Advertorial

De tijd vergeten, doen we dat nog wel eens?

Algemeen 316 keer gelezen

Zo’n beetje sinds eind vorige eeuw is de tijd belangrijker geworden, en is deze op veel meer plekken dan alleen op een kerkklok te zien. Videorecorders, dvd-spelers, pennen, keukenapparatuur en natuurlijk de apparaten waarop we werken. Het gebeurt in de Westerse wereld nog maar zelden dat iemand de tijd vergeet. 

Gezelligheid...

We leven een jachtig leven en vliegen van afspraak naar lunch en van meeting naar training. De smartphone lijkt soms een blok aan het been (of in de kontzak) en daarom kiezen veel mensen voor een meer minimalistische manier om op de hoogte te worden gehouden van belangrijke tijdstippen en agendapunten. De smartwatch is aan een opmars bezig. Vanzelfsprekend wordt de tijd erop aangegeven, maar deze kleine apparaten die met sierlijke apple watch 8 bandjes aan de pols bevestigd worden, zijn wat minder aanwezig dan de smartphone. 

Horloge als sieraad

Het horloge als sieraad stamt uit de 15e eeuw. Dit waren aanvankelijk losse, kostbare klokjes, met een ketting vastgemaakt aan de binnenzak en tegenwoordig populaire items onder verzamelaars en fashionista’s. Het polshorloge kwam in 1810 tevoorschijn en in de jaren ‘80 was het ‘digitale’ horloge nog een schermpje met de tijd in cijfers, dat niet in verbinding stond met het internet’. Want dat was er nog niet. Bekende fabrikanten brachten dure digitale horloges uit, maar ze waren ook voor een gulden en met een welgemikte greep van de grijper op de kermis te scoren. In deze eeuw verscheen de reeds genoemde smartwatch, die eveneens als sieraad dient: de bandjes worden na een zoektocht op 123watches.nl met de regelmaat van de klok - leuke uitdrukking in dit verband - vervangen door een ander exemplaar. Sommige eigenaren hebben meerdere bandjes die bij diverse outfits passen. 

Wordfeuden

En zo speelt het horloge weer een wat ouderwetsere rol en krijgen eigenaren weer wat meer tijd voor zichzelf. Het is soms schrikbarend hoeveel uren er per dag op een smartphone wordt gekoekeloerd - over de tijd vergeten gesproken. Er is al met al meer ruimte voor gezelligheid. Niks irritanter dan een tafelpartner die tijdens een date gaat zitten Wordfeuden, of kinderen die tijdens een safaritocht door Tanzania op Tiktok zitten te kijken. Of iemand die een leuk weetje dat jij net vertelde, bijvoorbeeld dat de hit The Best eigenlijk niet van Tina Turner zelf is, gaat googelen om te checken of het wel waar is! Tijdens een picknick, wandeling of feestje vergeet je het digitale gedoe wat sneller omdat het schermpje simpelweg te klein is om de hele tijd mee in de weer te zijn.

Uit de krant