Eerder dit jaar ging het nieuwbouwgedeelte van winkelcentrum Zuidplein open. Het dak van Zuidplein is inmiddels meer dan zes voetbalvelden groot. Archieffoto De Havenloods
Eerder dit jaar ging het nieuwbouwgedeelte van winkelcentrum Zuidplein open. Het dak van Zuidplein is inmiddels meer dan zes voetbalvelden groot. Archieffoto De Havenloods

Het dak van winkelcentrum Zuidplein moet onderdeel van Zomer op Zuid worden

Algemeen 2.585 keer gelezen

Rotterdam - Het dak van winkelcentrum Zuidplein moet in de zomer van 2023 onderdeel worden van de Zomer op Zuid die door allerlei wijken op de zuidoever zal trekken. Ook komt er een grote reünie voor mensen die ooit op Zuid woonden en er op enig moment uit vertrokken zijn.

Vandaag werd tijdens de presentatie van de Evenementenkalender 2023 van Rotterdam Festivals in Theater Zuidplein weer iets meer bekend over de Zomer op Zuid. Het Rotterdamse festivalseizoen zal zich vanaf juni vooral dáár afspelen. Evenementen als North Sea Round Town, het Circusstad Festival en vrijwel de volledige Rotterdam Architectuur Maand trekken in 2023 naar Zuid.

De Zomer op Zuid begint in juni aan de Maashaven om via onder meer Hart van Zuid (het gebied rond Zuidplein), vier weken Afrikaanderwijk en de Piekstraat in Feijenoord te eindigen in de Beverwaard. Inhoudelijk gaat er nog van alles bekend worden. Wel is al duidelijk dat van de tachtig ingediende ideeën meer dan de helft ook daadwerkelijk financiële ondersteuning van Rotterdam Festivals krijgen.

Een letterlijk hoogtepunt van de Zomer op Zuid wordt het dak van winkelcentrum Zuidplein. Dat dak (meer dan zes voetbalvelden groot) moet tijdens de Rotterdamse Dakendagen in juni omgetoverd worden tot een plek vol bijzondere activiteiten. De Rotterdamse Dakendagen zijn er nog over in gesprek met ondernemers in het winkelcentrum, maar het is de bedoeling dat er iets heel leuks voor de omwonenden gaat gebeuren. Het moet een spektakel worden vergelijkbaar met de luchtbrug die dit jaar naar het dak van de Bijenkorf ging, de trap naar Het Podium op Het Nieuwe Instituut of, langer geleden, De Trap naar het dak van het Groot Handelsgebouw. 

Ook een bijzonder evenement wordt de grootschalige reünie voor iedereen die in de loop der jaren verhuisd is vanuit Zuid naar, vooral, omliggende gemeentes als Barendrecht. Zij worden in 2023 allemaal uitgenodigd om eens terug te keren en met eigen ogen te komen kijken hoe leuk Zuid tegenwoordig is.

Uit de krant