Voor het eerst stellen drie lokale gastcuratoren het RTM-programma samen: Cheryl Ashruf, Nizar El Manouzi en Noémi Biró (v.l.n.r.). Foto: Marwan Magroun
Voor het eerst stellen drie lokale gastcuratoren het RTM-programma samen: Cheryl Ashruf, Nizar El Manouzi en Noémi Biró (v.l.n.r.). Foto: Marwan Magroun

Lokale gastcuratoren en parels uit de filmgeschiedenis op Internationaal Film Festival Rotterdam

Algemeen 715 keer gelezen

Rotterdam - International Film Festival Rotterdam (IFFR) maakt de nieuwste filmtitels voor Cinema Regained bekend voor de 52e editie. Cinema Regained is een veelzijdig programma over filmerfgoed, met gerestaureerde klassiekers, documentaires over filmcultuur en archiefvondsten. 

Een van de films uit het programma is de wereldpremière van de documentaire van Mika Taanila en Sami van Ingen, de kleinzoon van Robert Flaherty. De eerste titels van het aan Rotterdam gewijde programma RTM, zijn ook bevestigd. Voor het eerst stellen drie lokale gastcuratoren het programma samen.

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: “Het is fantastisch en ontroerend om te zien hoe de verschillende onderdelen van het festival steeds meer vorm krijgen in lijn met onze huidige missie. Het Cinema Regained-programma is een gedurfde en onverschrokken verkenning van de wereldwijde filmgeschiedenis in al haar diversiteit. Op lokaal vlak, hebben we dit jaar voor het eerst drie Rotterdamse creatieven uitgenodigd om het RTM-programma samen te stellen. Via hun frisse blik, plus de expertise en netwerken die zij met zich meebrengen, versterken en verbreden we lokale samenwerkingen. Zo vieren we het unieke karakter van deze geweldige stad.”

Het festivalprogramma Cinema Regained dat de internationale filmcultuur en -geschiedenis induikt presenteert een groot aantal vondsten op IFFR 2023. Klik hier voor meer informatie over Cinema Regained

Het RTM-programma geeft een podium aan Rotterdamse films en talenten. Drie lokale creatieven hebben de vrijheid gekregen om de RTM-dag te programmeren op vrijdag 27 januari in LantarenVenster. Actrice en filmmaker Cheryl Ashruf, ontwerper en digitaal landschapsarchitect Noémi Biró en acteur en creatief producent Nizar El Manouzi cureren dit jaar samen het programma.  

Na New Neapolis (IFFR 2020) keert Gyz La Rivière terug op het festival met de wereldpremière van Malin TV, een speculatieve speelfilm over de banden tussen Rotterdam en China. Tot de eerste bevestigde shorts behoort Deeply, Madly; een verontrustend portret van een medewerker in een nachtwinkel van Helen Anna Flanagan.
Diana Al-Halabi neemt ons van de Rotterdamse haven mee naar de haven van Beiroet in The Disaster Cannot Be Contained. In deze korte documentaire verweeft de filmmaker haar dromen met het trauma van de explosie in 2020.
Filantropia is een energieke documentaire van Bouba Dola over het meeslepende en disruptieve performance collectief Grand Lodge. Het collectief, dat populaire straatcultuur samenbrengt met meer klassieke vormen van kunst, is een initiatief van de Rotterdamse theatermaker Tjon Rockon.
Het interdisciplinaire project Fantoomwijk van Ravi Sandberg gaat ook in wereldpremière op IFFR 2023. Deze korte film over de voormalige wijk van de filmmaker, de Tweebosbuurt in Rotterdam won de RTM Pitch voor 2022. Ravi kreeg deskundige begeleiding en € 20.000 euro van de gemeente Rotterdam om de film te realiseren.

Uit de krant