Niet te versmaden is, dat Overschiese kontje!
Niet te versmaden is, dat Overschiese kontje!

Een lekker kontje met marsepein en mandarijn

Algemeen 1.085 keer gelezen

Rotterdam - Jeroen Naaktgeboren en Matthijs Timmers kijken naar hun wijk Overschie. Matthijs maakt een verhaal en Jeroen een gedicht. Deze keer: het Overschiese kontje.

Je kunt pas echt spreken van een succesvolle lokale delicatesse als je niet precies weet hoe je ‘m eten moet. Dat geldt voor de tompouce natuurlijk, met z’n stugge dakje en dito bodem. En voor de Bossche bol, die zo rond is dat je aan het twijfelen slaat over waar je de eerste hap moet zetten.

In Overschie hebben we de Overschiese kontjes. Zoals de letters op de achterkant van de bestelbus van bakker Van den Berg roepen: het lekkerste kontje van de hele regio. Nou en of zeg. Kijk ze liggen daar, achter het kraakheldere glas van de vitrine van bakkerij Van den Berg, de uitvinder van deze typische Overschiese lekkernij, in nette rijen van vier gepresenteerd op een metalen blad.

Het Overschiese kontje is een rond klein gebakkie, met een roomwit dekentje van marsepein en een vlaggetje van het dorp erop. Het kontje is eigenlijk net te klein om er een vorkje en schoteltje bij te pakken, maar weer aan de grote kant om ‘m tussen duim en wijsvinger naar binnen te schuiven.

Toch doe je het laatste, omdat-ie niet te versmaden is, dat Overschiese kontje. Bij zo’n eerste gulzige hap kom je erachter dat de bodem van bros bladerdeeg is, en dus breekbaar. Je hap duwt de bakkersroom vanonder het marsepeinen dekentje op willekeurige plekken naar buiten, richting de neus, de kin, of de net gestreken blouse. De verrassing bevindt zich een paar happen verder, in de kern van kontje; (spoileralert) een gezellig groepje zoete mandarijntjes met passievrucht.

Hap, nog een, nog eentje, en weg is-ie, de Overschiese kont. Met je vingers klevend van de zoete vruchten, de bakkersroom in je schoot, de resten bladerdeeg in de mondhoeken, en aan je neus plakt de marsepein, dan weet je: dit is een geslaagde lokale delicatesse!

(Door Matthijs Timmers)

-----------------------------

Tanden zakken in het zoet

Lekker is er altijd en het hele jaar door
Om zelf te eten of te geven aan elkaar
De bakker laat versieren en gaat voor
Het Overschiese kontje maakt hij klaar

Zacht, romig, met het wapen in marsepein
Voor de koffie, bij de thee of tussendoor
Op een warme dag of na de nacht die vroor
Voor de kleintjes en ook de ouderen fijn

Zo komt er van vroeg op tot alle dagen
De letters, staven, noten en suikergoed
De staf, wortels en de Pieten in de etalage
Terwijl de tanden weer zakken in het zoet

Jeroen Naaktgeboren, november 2022.

Matthijs Timmers en Jeroen Naaktgeboren.

Uit de krant

Uit de krant