'Iedereen heeft zijn of haar rol, zichtbaar of onzichtbaar. Allemaal even belangrijk!' Foto: Raymond Sybesma
'Iedereen heeft zijn of haar rol, zichtbaar of onzichtbaar. Allemaal even belangrijk!' Foto: Raymond Sybesma

Vrijwilligers helpen Rode Kruis in Hoogvliet met veel passie

Algemeen 1.020 keer gelezen

Hoogvliet - Het Rode Kruis in Hoogvliet is gevestigd aan de Mandenmakerstraat. Dit is het logistiek centrum voor Rotterdam-Rijnmond. Hier werken vrijwilligers Sandra en Jan Willem die met veel passie vertellen over wat ze meemaken en wat er in het pand staat.

Door Raymond Sybesma

Als je binnenkomt in het pand kom je in een ‘huiskamer’ terecht. Er staan een bank, stoelen en een grote tafel waar ruim tien personen aan kunnen zitten. Tegen de achterwand is een keuken geplaatst.
Thijs Heesters is districtscoördinator en een van de ruim 400 beroepskrachten die het Rode Kruis heeft. Hij benadrukt het belang van de duizenden vrijwilligers die het Rode Kruis heeft, “zonder vrijwilligers kunnen wij niets!” Veel vrijwilligersorganisaties zagen een dip in het aantal aanmeldingen tijdens de coronaperiode. “Wij zagen juist een toename”, vertelt Thijs. “Mensen wilden helpen en nu met de opvang van de Oekraïense vluchtelingen zijn wij maar wat blij met deze extra handen.”

Sandra de Boer werkt in een kledingwinkel en zag iemand in het uniform van het Rode Kruis binnen komen en raakte in gesprek. Ze zit inmiddels bij de afdeling vervoer en meer. “Je brengt mensen vanuit het ziekenhuis naar huis. Mensen die niet met een taxi kunnen, maar ook niet met een ambulance vervoeren de vrijwilligers.”

Wat is dan het stukje en meer? Daar geeft Jan Willem Sterrenburg antwoord op: “Ik bracht ooit een mevrouw thuis en keek of er wel genoeg eten was in huis.” Jan Willem trof een lege koelkast aan. Mevrouw gaf aan dat ze niet veel eet en dat het genoeg is. Hier komt het stukje en meer! Jan Willem had er geen goed gevoel over en keek in de wc en zag er een brilverhoger, maar deze was niet geïnstalleerd. Wat bleek, mevrouw kon moeilijk na haar operatie naar het toilet zonder brilverhoger. Nadat Jan Willem de brilverhoger had geïnstalleerd kon ook de koelkast weer gevuld worden.
Jarenlang werkte Jan Willem op een raffinaderij. Inmiddels is hij met pensioen en doet hij dit vrijwilligerswerk.

Vanuit de woonkamer loop je een grote loods in. Hier staan twee grote bussen met logo’s en zwaailichten. Achterin de hoek staan tientallen veldbedden, kamerschermen, en brancards. In de regio zijn noodhulpteams actief. Het team komt in actie als de Veiligheidsregio een beroep op hen doet. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt in een flat. Bewoners worden dan geëvacueerd en moeten tijdelijk opgevangen worden. Hier komen de veldbedden uit de loods van pas en al het andere materiaal.

Boven de loods is een tweede verdieping. Hier staan tientallen EHBO tassen, dozen verbandmiddelen, AED’s en ander hulpmateriaal. Tijdens grote evenementen gebruiken de EHBOers de tassen die in het logistiek centrum zijn gevuld en gecontroleerd. Na iedere inzet zorgen de vrijwilligers van logistiek dat alles weer inzetgereed is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant