Erwin Zimmerman in zíjn Oude Westen, op de Nieuwe Binnenweg. 'Ik ken hier elke steen joh.' Foto: Parisa Akbarzadehpoladi
Erwin Zimmerman in zíjn Oude Westen, op de Nieuwe Binnenweg. 'Ik ken hier elke steen joh.' Foto: Parisa Akbarzadehpoladi
Rotterdammer van de Week

Een haat-liefde verhouding met de Rotterdamse mentaliteit

Algemeen 3.490 keer gelezen

Rotterdam - Je kent ‘m als dj Git Hyper. Of als Zimmerwax. Of als eigenaar van Demonfuzz Records op de Nieuwe Binnenweg. Of natuurlijk gewoon als Erwin Zimmerman, onze Rotterdammer van de Week van deze week!

Door Emile van de Velde

Een groot deel van je leven speelt zich af in het Oude Westen.

“Ja. Ik ben geboren in de Josephstraat, in 1971. Thuis, niet in het ziekenhuis. Daar ben ik opgegroeid en later heb ik zelf ook nog in die straat gewoond. Ook nu nog woon ik in een zijstraat van de Nieuwe Binnenweg, waar natuurlijk ook mijn platenzaak zit.”

Hoe was je jeugd daar?

“Ik was altijd op straat. Soms heb je jongens die zich van de straat noemen, die hebben dan een skateboard van hun ouders gekregen. Maar die zijn óp de straat, ik ben ván de straat. Ik was altijd buiten. We zwierven door de buurt, in het park, ik was vaak op de Diergaardesingel omdat daar een leuk meisje woonde. Zo groeide ik gewoon op, ik leerde ook van me af slaan als het moest. Als we jongens uit de Van Speykstraat tegenkwamen ofzo. Dat was één straat verderop, maar dat waren totaal andere mensen dan wij ha ha.”

Je kwam nooit met foute zaken in aanraking?

“Sommige jongens wel. Maar ik ontdekte de hiphop en ben meteen zelf beats gaan maken. Ik zat op school op het Henegouwerplein, maar ik was met niks anders dan muziek bezig. Ik zat bij de Supersonic Crew, één van de vijf echt goeie hiphop-groepen die je eind jaren tachtig had in Rotterdam. Vanaf mijn 21e werd het ook mijn beroep.”

Toen leerden de mensen je kennen als Git Hyper.

“Ik kwam in de band Sfeq terecht, ben jarenlang huis-dj bij de tv-programma’s van Jörgen Raymann geweest, ik tourde met Caro Emerald en Zuco 103, speelde in DuvelDuvel. Eigenlijk was 1999 een cruciaal jaar voor me. Toen werd ik mede-eigenaar van Demonfuzz, kwam ik bij Raymann terecht en werd mijn dochter Janay geboren. Ik heb nu ook een zoon, Didier van 10.” 

Je bent getrouwd met Natasja Morales, de moeder van Didier die we als radiomaker onder meer kennen van Chicks And The City.

“Ja. En ze zingt ook. Ken je dat nummer The Launch van dj Jean? Daar hoor je Natasja op. Toen ik haar leerde kennen, zat ik te pochen over wat ik allemaal deed en waar ik allemaal optrad. Toen zei zij: ‘Maar ik heb een gouden plaat.’ Ha ha ha.”

Hoe belangrijk is Demonfuzz voor je?

“Man, als ik daar ben, fleur ik helemaal op! Alles waar ik van hou, komt in die winkel samen. We hebben zó veel muziek. De winkel is mijn lust en mijn leven. Ik vind het ook heerlijk om een expositie van platenhoezen in de etalage te maken. Nu is het thema ‘stoelen’, de volgende wordt ‘oren’. Ik wil ook het land in met dat soort exposities.”

En dan ben je óók nog Zimmerwax, vrijdag 9 december op het ss Rotterdam.

“Ik werd een keertje rondgeleid door de directeur en die vertelde wat een grote namen er vroeger op het ss Rotterdam hebben opgetreden. Frank Sinatra, Sarah Vaughan, Dizzy Gillespie, James Moody, Dave Brubeck. Thuis zat ik in bad en toen kreeg ik een idee. Ik begin een plaat te draaien, vraag het publiek de ogen dicht te doen en als ze hun ogen weer opendoen speelt een band onder leiding van Benjamin Herman het nummer verder. En tussendoor vertel ik verhalen over de artiest. Het zit al flink vol, maar er zijn nog wat kaarten!”

Hoe belangrijk is Rotterdam voor je?

“Nou, als ik ergens anders ben, wil ik alleen maar zo snel mogelijk terug. Lekker met de hond over de Nieuwe Binnenweg wandelen. Met de Rotterdamse mentaliteit heb ik een soort haat-liefde verhouding. Rotterdammers kunnen zó nuchter zijn, op het chagrijnige af. Soms ben ik verbaasd als er na een optreden niet weer eentje is die commentaar heeft. Dat is ook goed hoor, ik hou er ook van. Maar toch ben ik weleens blij als er iemand uit een andere stad in de winkel komt die overal enthousiast over is.”

Uit de krant