Meer dan vijftigRotterdamse woordkunstenaars en muzikanten trekken van bruine kroeg naar hippe bar en geven telkens een kort maar prachtig optreden. Foto: Johannes Odé
Meer dan vijftigRotterdamse woordkunstenaars en muzikanten trekken van bruine kroeg naar hippe bar en geven telkens een kort maar prachtig optreden. Foto: Johannes Odé

Gezelligste woordkunst festival Noorderdicht bij de Bar is terug

Algemeen 948 keer gelezen

Rotterdam - Op de vijftien mooiste plekken van het Oude Noorden vindt de tweede editie van Noorderdicht bij de Bar plaats. Het gezelligste woordkunst- en muziekfestival van Rotterdam komt zondagmiddag 11 december terug bij de bar. Waar? Nou, gewoon overal bij de bar, barbier, brouwer, koffietent, toko in tweedehands en restaurants. Bruine kroeg of hippe bar met grote namen, lokale helden, jonge honden en oude rotten. Alles komt uit Noord of in ieder geval Rotterdam. Rotterdamser wordt het niet.

Meer dan vijftigRotterdamse woordkunstenaars en muzikanten trekken van bruine kroeg naar hippe bar en geven telkens een kort maar prachtig optreden. Het festival is gratis toegankelijk.

“Na het succes van de eerste editie kon een tweede niet uitblijven”, aldus organisator Edwin de Voigt van Het Noorderdicht, “Heel het Oude Noorden stond op zijn kop, iedereen was lyrisch, wat een feest. Die saamhorigheid, die gezelligheid, die gekte, dat is het Oude Noorden.”

Op zondagmiddag 11 december vanaf 12.00 gaat het dus weer gebeuren; festival Noorderdicht bij de Bar. Een editie met onder anderen Marjolein Meijers (Berini’s)  met een Ode aan Jan Rot. De in april overleden Jan woonde aan de Bergweg, zijn gezin nog steeds, hij was een groot tekstdichter en zanger, ook nam hij deel aan de Noorderdicht wandelroute (met gratis VERS app). De ode  door Marjolein vindt plaats op vier locaties. Bi Coppi, Café Jacob Cats, Bar Benthuis met een slotakkoord (samen met Joris Lutz en Theo van Dijl) in Proeflokaal Faas.

De opening is door de Barguys, spoken word van Ivan Words & Tyler Koudijzer in Cafe Postiljon, later die middag treden ze op bij de Containerbar. Verder draagt Jordy Dijkshoorn voor uit eigen werk bij onder meer The Incredible Barbers. Maar ook de twee voormalige stadsdichters Jeroen Naaktgeboren en Daniël Dee gaan samen van bar naar bar. 

De meeste artiesten gaan in duo’s zoals de twee oude vrienden Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij van het Rotterdammologisch Instituut.Top artiest Micheline Plukker komt terug, net als spoken wonder Jaimee Brown en  de sax van Dick Ronteltap (Convoi Eceptionel). 

Dit jaar hebben een Koepelkoor met bewoners van het Pijnackerplein onder leiding van muzikant Lexx Bronze die ook weer op pad gaat met Roland Vonk. En er is wandelen met Rotterdambassadeur Willem van Wijk. Ook de ateliers doen mee (met bar) met Pakje Kunst en Ballon Rouge. Feyenoord dichter Mark Boninsegna is erbij  net als Lars Nebel (Gelukszoekers) die speelt. Blind Vertrouwen, PIES!, Remy van Aarden. Mo6, Lianne Collignon, Kwame the Creative, Wessel Klootwijk en veertig anderegeweldenaren in Brouwerij Noordt, Cafe De Bel, Tarantella, restaurant Speck en Jouw Marktkraam.

Er is nog meer, je kan een kort gedicht sturen over het Oude Noorden naar kadegedicht@dezoeknaarschittering.nl en misschien staat jouw dichtregel binnenkort op de Rottekade deze lente. Op het festival wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Ook het poëtische lichtkunstwerk op de Zaagmolenbrug van Stichting Brugwachtershuisjes i. s.m. Mothership en Het Noorderdicht is onderdeel van het programma. Te veel, maar nooit genoeg. Noord houdt woord! Meet informatie is te vinden op noorderdicht.nl

Uit de krant