Marwan Magroun: Fotograaf des Vaderlands 22/24. Foto: Jan Dirk van der Burg
Marwan Magroun: Fotograaf des Vaderlands 22/24. Foto: Jan Dirk van der Burg

Rotterdamse fotograaf en regisseur Marwan Magroun benoemd tot Fotograaf des Vaderlands 2022

Algemeen 743 keer gelezen

Rotterdam -  Op 17 november is Marwan Magroun in het Nederlands Fotomuseum benoemd tot nieuwe Fotograaf des Vaderlands. De komend twee jaar (2022-2024) zal de Rotterdamse fotograaf en regisseur als ambassadeur van de fotografie in Nederland optreden. Marwan is de zesde Fotograaf des Vaderlands en volgt Jan Dirk van der Burg op, die het ambt 4 jaar vervulde. 

“Ik ben vereerd dat ik de komende twee jaar Fotograaf des Vaderlands ben en dat ik beelden mag toevoegen aan het beeld dat we al hebben. Van ons, de Nederlanders, hoe wij naar elkaar kijken en wat we denken te zien. Ik vind het belangrijk dat ik beelden toevoeg, alleen zo kan je het beeld dat we van anderen hebben nuanceren. En deze beelden zijn alleen oprecht en echt als ze van binnenuit worden verteld. Door de personen in beeld maar ook door de maker. Ik ben dan ook zeer vereerd dat ik twee jaar deze verteller en verbeelder van het vaderland mag zijn”, aldus Marwan.

Om te komen tot de selectie van de Fotograaf des Vaderlands is een oproep gedaan aan de leden van Platform Fotografie Nederland, een samenwerkingsverband van negen fotografie-presenterende instellingen verspreid over het land. Op basis van deze namen is een longlist samengesteld. De uiteindelijke keuze is gemaakt door een commissie bestaande uit curatoren van het Nederlands Fotomuseum, Frits Gierstberg en Guinevere Ras, en Wilfried de Jong (schrijver, journalist, theater- en tv/radio-maker met een grote passie voor fotografie).

Marwan Magroun is een meermaals bekroonde Nederlands-Tunesische fotograaf en regisseur. Zijn werk richt zich op het herdefiniëren van de hedendaagse beeldcultuur. Magroun streeft ernaar dit toegankelijker en inclusiever te maken. Door o.a. het vertellen van verborgen verhalen. Hij beschouwt dit als een noodzakelijke aanvulling op ons collectieve geheugen. Zijn bi-culturele achtergrond geeft hem diverse perspectieven op maatschappelijke thema’s als identiteitsontwikkeling en representatie. 

Magroun bouwde in korte tijd een respectvolle naam in Nederlandse fotografie. Zijn transmediale project The Life of Fathers won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Camera 2020, Paul Peters Fotoprijs en DUPHO SO Award 2021. Zijn documentaire werd geselecteerd voor het International Film Festival in Rotterdam en vertoond op de Nederlandse televisie.

In 2021 maakte Magroun een persoonlijke selectie uit de Collectie van het Nederlands Fotomuseum. Tot zijn verbazing vond hij in het omvangrijke archief een foto van zijn opa, gemaakt door Ed van der Elsken in Tunesië.

Uit de krant