Meer dan een kwart miljoen mensen bezochten het Rotterdamse icoon in de afgelopen 365 dagen. Foto's: Peter Zoetmulder
Meer dan een kwart miljoen mensen bezochten het Rotterdamse icoon in de afgelopen 365 dagen. Foto's: Peter Zoetmulder

Depot Boijmans Van Beuningen 1 jaar open: machinekamer van museum is ronkende motor

Algemeen 979 keer gelezen

Rotterdam - Op 5 november is het precies één jaar geleden dat Koning Willem-Alexander op de knop drukte om de futuristische deuren van Depot Boijmans Van Beuningen officieel te openen. Het spiegelende depot in het centrum van Rotterdam ging de wereld over als nieuw type publieke plek; het werkgebouw achter de toonzaal. 

De binnenkant van het depot weerspiegelt al een jaar de bedrijvigheid rondom de zorg en werkzaamheden van zeven eeuwen kunst.

Het idee is helder: in het depot ervaart de bezoeker de wereld achter de schermen van het museum. Meer dan 250.000 mensen bezochten het depot sinds de opening. Honderden collega musea uit heel de wereld konden hun nieuwsgierigheid ook niet bedwingen en zijn langsgekomen. En er is met veel kunstenaars samengewerkt: Suzan Drummen, Job Wouters, Gijs Frieling, maar ook Pipilotti Rist, John Körmeling, Marieke van Diemen, Ton Zwerver, Sarkis, Olaf Mooij, Anne Vegter en vele anderen.

Lees verder onder foto.

Zicht naar boven.

Niet meer weg te denken
Er zijn kunstwerken onderzocht, gerestaureerd, gereviseerd, gedocumenteerd, gefotografeerd, gepresenteerd - tegen de achtergrond van het Rotterdamse straatbeeld. Er zijn kunstwerken ingepakt, uitgepakt, op reis gegaan en thuisgekomen. Er hebben modeshows plaatsgevonden, maar ook performances, filmvertoningen en yoga op het dak. Rembrandt ging met de lift, Viktor&Rolf op een hoogwerker.

Lees verder onder foto.

Zicht naar beneden.

Scholieren renden de trappen op en af en er is kunst gemaakt. Er zijn kunstwerken bewonderd, besproken en (bijna) aangeraakt. Kilometers vloeren zijn gedweild en meters glas stralend gehouden. Het heeft gestormd, maar het dakbos staat. Er is gegeten, geproost en gefeest. Er waren verwelkomingen en een afscheid. Na één jaar is Depot Boijmans Van Beuningen een levend gebouw, niet meer weg te denken uit de Rotterdamse skyline.


Uit de krant