Aïssatou Traoré is de initiatiefneemster van Makers op Zuid. Foto: Jong An Zhao
Aïssatou Traoré is de initiatiefneemster van Makers op Zuid. Foto: Jong An Zhao

Nieuw verzamelpand voor mediamakers: Makers op Zuid

Algemeen 1.075 keer gelezen

Rotterdam - Aïssatou Traoré is de initiatiefneemster van Makers op Zuid, een nieuw verzamelpand in het Oude Raadhuis aan de Charloisse Kerksingel. Makers op Zuid wordt een verzamelpand voor mediamakers, een levendig pand dat werkplekken biedt voor zowel autonome als artistieke makers. Op 19 november is de feestelijke opening.

Traoré is een van de oprichters van Afro Dutch Powerhouse, een non-profit die webseries maakt en daarbij diversiteit omarmt. Toen de kans voorbij kwam om in het Raadhuis in te trekken en Makers op Zuid te starten, ging ze de uitdaging meteen aan. Daarin gaat ze de samenwerking aan met Stijn van Leeuwen.

Traoré: ‘Het werk [voor de schermen als actrice en achter de schermen als producent red.] is mijn roeping, maar de ervaringen in de acteerwereld in Nederland riepen vragen bij mij op: Waarom ben ik de enige met mijn huidskleur op de set? Het kan toch niet zo zijn dat ik de enige donkere vrouw ben met de ambitie te willen acteren? Waarom zie ik geen diversiteit op de set, voor en achter de camera? Dit bracht mij tot het inzicht, dat het gebrek aan representatie in de media van de gekleurde vrouw (mens), zich al afspeelt sinds ver voor mijn kindertijd. En dat dit van grote invloed is op onze (en mijn) beeldvorming.’

Camera op de mediamaker

Deze drive resulteerde in Makers op Zuid, waarmee Traoré ambieert om de film- en media scene in Rotterdam aan te pakken en écht een verschil te maken. Het draait namelijk niet alleen om het Raadhuis, de camera’s moeten gericht worden op de Rotterdamse film- en media makers. 

Opening

Bij de opening op 19 november laat Makers op Zuid aan de stad zien wie ze zijn en wat ze gaan doen. De rode loper wordt uitgerold, gasten kunnen op de foto in de photobooth en genieten van hapjes en drankjes. Rapper Monta komt langs met zijn quarantainebus met muziekstudio, waar gasten hun eigen nummer kunnen opnemen. Gratis tickets zijn hier te bemachtigen.   

Uit de krant

Uit de krant