Thaynisha bakt een pizza voor de verslaggever. En we kunnen wel verklappen: hij was heerlijk!
Thaynisha bakt een pizza voor de verslaggever. En we kunnen wel verklappen: hij was heerlijk!

Pizza’s bak je niet zomaar, dat is een vák

Algemeen 1.098 keer gelezen

Rotterdam - Thaynisha vertelt wat ze doet. In echte vaktaal. Ze heeft het over bollen, stretchen, schenken. Waar ze het over heeft? Pizza’s bakken! 

Door Emile van de Velde

Het zeventienjarige meisje wordt opgeleid om een echt pizzaiolo te worden. Bij HPC Charlois. Na haar middelbare schooltijd kan ze zó aan de slag bij een Rotterdamse vestiging van Domino’s. “Ja, dat lijkt me wel leuk, ik kan het ook wel denk ik. Eerst wilde ik altijd stewardess worden, maar pizzabakker lijkt me ook wel wat.”

“Je moet er wel echt gevoel voor hebben hoor”, zegt Duco Jonckheer, regiomanager van vier Rotterdamse vestigingen van Domino’s. “Hoe we bij ons pizza’s maken, is echt heel anders dan als je thuis zomaar wat doet. We hebben hele specifieke eisen voor het deeg, de saus, de ingrediënten. Ik heb er zelf bijna een half jaar over gedaan om het onder de knie te krijgen.” Jonckheer heeft zich bij het praktijkonderwijs aan de Talingstraat aangesloten: “Omdat ik iets terug wil doen. Vertrouwen wil geven. En het is geweldig als deze kinderen later bij ons aan de slag gaan als pizzabakker.” 

En dat laatste is precies wat Ellen Wesdorp, locatie-directeur van HPC Charlois, beoogde toen ze op het idee kwam voor een pizzaiolo-opleiding. “Bij ons op school zitten veel kinderen met een bepaalde achterstand, die het risico lopen dat ze met een behoorlijke afstand op de arbeidsmarkt van school komen. Vaak denken mensen dat we in het praktijkonderwijs opleiden tot timmerman of loodgieter of zo. Maar we doen veel meer. Ik zou bijvoorbeeld ook graag iets als dit doen met een zorgorganisatie samen.”
Wesdorp vertelt verder: “Pizzabakker is een goede, uitdagende baan die tot de verbeelding spreekt. Ik heb vorig jaar een aanvraag bij een fonds gedaan en met het geld daarvan hebben we een speciaal lokaal ingericht. Met dezelfde apparatuur als Domino’s. Er zijn al twee van onze leerlingen aan de slag bij Domino’s. De pizza’s die we op school bakken, geven we aan een goed doel. En één keer per maand delen we uit aan de hele school.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant