Van de verse, gevulde artisjokkenbodems maken Aly en Randa ook altijd een vega variant. Hoe ze dat precies doen kun je leren tijdens de kookworkshops die vrijwel altijd op zondag worden gehouden.
Van de verse, gevulde artisjokkenbodems maken Aly en Randa ook altijd een vega variant. Hoe ze dat precies doen kun je leren tijdens de kookworkshops die vrijwel altijd op zondag worden gehouden. (Foto: )

Aly Mourad en Randa Eltery op culinaire minitrip met Habibi

Rotterdam -  "Als je het over Egyptisch eten hebt, denken de meeste mensen nog steeds alleen aan shoarma en kapsalon", verzucht Aly Mourad. Samen met zijn vrouw Randa Eltery runt Aly restaurant Habibi en hun kookworkshops zijn culinaire minitrips door Egypte. "Onze gerechten zijn naar authentieke, overgeleverde familierecepten", verzekert Randa. "Zo eet je ze nergens en je proeft er Egypte in."

Door Els Neijts

Aly en Randa komen oorspronkelijk uit Alexandrië. "Ook een havenstad", benadrukt Randa. "Daarom voelen we ons waarschijnlijk zo thuis in Rotterdam." In maart was het tien jaar geleden dat het stel hun restaurant Habibi in de Van Speykstraat opende. Aly had er toen al de nodige 'tropenjaren' in de Rotterdamse horeca op zitten en Randa wilde graag haar vaardigheden van maatschappelijk werkster met koken combineren. Inmiddels heeft Habibi veel vaste klanten die niet alleen regelmatig komen eten, maar ook gebruik maken van de cateringmogelijkheden of met vrienden een workshop komen doen.

De kookworkshops zijn vrijwel altijd op zondag. "Dat is beter voor iedereen" weet Randa uit ervaring. "We houden er al één bij vier deelnemers. Het leuke is dat je tijdens het koken veel van elkaar én over verschillende technieken leert. De Egyptische culinaire cultuur omvat meer dan alleen kruiden. Ik vertel ook wanneer en waarom bepaalde gerechten gegeten worden. En anekdotes. Zoals over de manier waarop mijn moeder en mijn oma uien snipperden. Mijn moeder raspte ze altijd, maar mijn oma hakte ze in haar blote hand. Met een heel scherp mes en zowel horizontaal als verticaal! Best gevaarlijk. Ik laat ze door Aly snijden. Die heeft lenzen dus die hoeft daar niet van te huilen. Maar ik heb ook een trucje: de schil er af halen en dan twee minuutjes in de vriezer. "

De twee dochters van Aly en Randa zijn echte Rotterdamse meiden. Sarah van dertien heeft geen tijd om zich met eten bezig te houden. Ze volgt het gymnasium en is de jongste presentatrice van omroep OPEN Rotterdam. Yara van tien helpt wel graag. "Iets op het vuur maken mag ik niet alleen, maar gerookte makreelsalade wel. Dat is eigenlijk een paasgerecht maar zo lekker!" Meer tijd om te kletsen heeft ook Yara vandaag niet. "Ik moet naar Arabische les want ik wil veel talen leren spreken. Ik spreek er nu drie! Dag!" En weg is ze.

Wie een kookworkshop wil meemaken kan kiezen uit vier menu's met een voor- en een hoofdgerecht van kip, vlees, vis of vega. Bier en wijn zijn bij Habibi 0.0 maar: "We hebben bijzondere sapjes en speciale thee en koffie", vult Aly aan. "Zoals thee met hele kruidnagels en koffie met kardemom nootjes."

Meer info via www.habibi-egyptischespecialiteiten.nl.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden