Vrijwilliger Hans Kouwenhoven van de Klik & Tik cursus in Ommoord samen met coördinator Koen Baakman. Foto: Annemarie van der Ploeg
Vrijwilliger Hans Kouwenhoven van de Klik & Tik cursus in Ommoord samen met coördinator Koen Baakman. Foto: Annemarie van der Ploeg

OSO Rotterdam wijst op belang van oudere vrijwilligers voor de samenleving

Algemeen 981 keer gelezen

Rotterdam - De Rotterdamse ouderenorganisatie OSO Rotterdam is momenteel in gesprek met de gemeente over het creëren van een meer positieve beeldvorming van ouderen. Zij worden wel gezien als een extreem zorgbehoevende, geldverslindende groep, terwijl het allergrootste deel van de gepensioneerden een enorm belangrijke bijdrage aan de maatschappij levert met vrijwilligerswerk. Oudere vrijwilligers van Wijkbus Alexander en van computercursussen in de bibliotheek vertellen over hun werk.

Door Annemarie van der Ploeg 

Ingrid van Ginkel is sinds 1998 vrijwilliger bij Wijkbus Alexander. “Ik ben in 1998 gestart als chauffeur en ben sinds 2012 telefoniste. Dat laatste vind ik ook leuk werk. Soms is het rustig maar vooral als het slecht weer is, is het voor ons maar ook voor de chauffeurs hectisch werk. Maar als dat weer achter de rug is, dan denk je: Dat hebben we allemaal weer gefikst.”

Jan van Klaveren is chauffeur op de Wijkbus. “Ik doe het nu tien jaar, sinds ik met pensioen ben, en het is gewoon heel dankbaar werk. Je hoort ook steeds van de mensen: Als ik de bus niet had, dan kom ik nergens. Voor het vrijwilligerswerk kan het wel eens een probleem worden dat mensen langer moeten werken. Gelukkig blijven ze langer gezond. Om dit werk te doen heb je een rijbewijs nodig en je moet bovendien sociaal en klantgericht zijn.”

Hans Kouwenhoven is vrijwilliger bij de Klik & Tik cursus in de bibliotheek. “Vanuit mijn werk als bewindvoerder ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Bij ons komen mensen binnen die de computer ingewikkeld en moeilijk vinden en als zij de cursus verlaten vinden zij het geweldig en fantastisch en willen bij wijze van spreken nog een cursus volgen. De Klik & Tik cursus is een basiscursus. Driekwart van de mensen die hier komen is senior. Ik vind het mooi om mensen iets te leren, zeker als je dan ziet dat ze het oppakken en steeds slimmer worden en me vragen gaan stellen. Als ze digitaal hun mannetje kunnen staan krijgen ze het gevoel dat ze in de samenleving meedraaien. Ik krijg er een goed gevoel van als ik ervoor kan zorgen dat ze dat kunnen. Anders had ik het niet gedaan.”

Koen Baakman maakt deel uit van een team van mensen die zich bezighouden met basisvaardigheden in de bibliotheek in Ommoord. Hij is activiteiten- en vrijwilliger coördinator. “Wij draaien op gemotiveerde en ook kundige vrijwilligers. Er zijn heel veel mensen met heel veel kennis die deze op een bepaald moment niet meer ergens kunnen onderbrengen. Wij faciliteren de ruimte en de apparatuur voor zo’n activiteit. De vrijwilligers worden geselecteerd door de UVV. De intentie van dit soort activiteiten is om mensen lekker mee te kunnen laten draaien in de samenleving.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant