Waarschuwingsposter van de politie.
Waarschuwingsposter van de politie.

Agenten met zware vesten, getrokken wapen én waarschuwingsschoten op groepje jongeren in Oude Noorden af

Algemeen 777 keer gelezen

Rotterdam - Twee waarschuwingsschoten waren er nodig om op de Woelwijkstraat in het Oude Noorden een groep jongens met een vuurwapen aan te houden. Medewerkers van cameratoezicht zagen dat er een vuurwapen gelijkend voorwerp in een auto werd gelegd. Agenten met zware vesten gingen erop af om erger te voorkomen.

In Rotterdam hangen op verschillende plekken op de openbare weg camera’s om de orde en veiligheid te bewaken. Medewerkers van cameratoezicht zijn, als gevolg van de vele schietpartijen in de stad, extra alert op vuurwapens. Maandagmiddag, rond 17.15 uur, zagen medewerkers van cameratoezicht dat op de Woelwijkstraat een groep van 10 jongeren stond, en er een vuurwapen of vuurwapengelijkend voorwerp in een auto werd gelegd. Omdat op voorhand niet bekend was of het om een echt wapen ging, werd door de politie het zekere voor het onzekere genomen.

Een vuurwapenmelding betekent dat politie met de nodige veiligheidsmaatregelen een situatie benadert. De BTGV (BenaderingsTechniek Gevaarlijke Verdachten) schrijft voor dat agenten met zware vesten en getrokken dienstwapen de vuurwapengevaarlijke verdachten benaderen. De agenten geven duidelijke instructies aan de verdachten om ze te kunnen aanhouden. Als de verdachte deze aanwijzingen niet opvolgt, ook niet na meerdere waarschuwingen, dan lossen agenten een waarschuwingsschot. Dat was ook gisteren het geval toen de verdachten, ook na meerdere keren roepen, de instructies van de agenten niet opvolgden. Twee waarschuwingsschoten waren er nodig voordat de jongeren meewerkten.

Alle tien de jongens zijn gefouilleerd en de drie auto’s werden doorzocht. Vier van de jongens hadden het vuurwapen vastgehad. Dat was duidelijk te zien op de beelden van cameratoezicht. Op de achterbank van één van de voertuigen lag een zwarte gelblaster, die niet van een echt vuurwapen te onderscheiden was. In de kofferbak van één van de andere auto’s lagen meerdere gelblasters. De vier jongens, van 16, 19, 20 en 22 jaar uit Rotterdam, zijn aangehouden en uiteindelijk met een bekeuring en een goed gesprek heengezonden. De wapens zijn in beslag genomen en vernietigd.

De politie komt erg vaak gelblasters tegen, maar de nepvuurwapens zijn zo moeilijk van echte vuurwapens te onderscheiden dat altijd het zekere voor het onzekere genomen wordt. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Afgelopen maanden werden er al meerdere malen waarschuwingsschoten gelost als jongeren met gelblasters op straat liepen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant