Genomineerd in de categorie Kantoorgebouw van het Jaar. Foto: Powerhouse Company
Genomineerd in de categorie Kantoorgebouw van het Jaar. Foto: Powerhouse Company

Floating Office Rotterdam is genomineerd voor Architectenweb Awards 2022

Algemeen 1.007 keer gelezen

Rotterdam - Floating Office Rotterdam (Powerhouse Company) is genomineerd voor de Architectenweb  Awards 2022 in de categorie Kantoorgebouw van het Jaar!

Voor deze prijs zijn nog 3 projecten genomineerd: EDGE Amsterdam West (de Architekten Cie.), It Swettehûs (GEAR Coöperatie) en Renovatie en transformatie HQ Lieven de Key (Studioninedots). 

Dankzij de succesvolle samenwerking tussen architect, ontwikkelaar en gemeente is Floating Office Rotterdam (FOR), het grootste drijvende kantoorgebouw ter wereld, een perfect voorbeeld van geïntegreerde architectuur - uniek, omdat het ontworpen, ontwikkeld, mee-gebouwd en in eigendom is van Powerhouse Company en RED Company. Door hecht contact met de hoofdgebruiker, Global Center on Adaptation (GCA), is het resultaat een uitermate duurzaam, representatief en elegant ontwerp.

FOR maakt onderdeel uit van een groot plan van de gemeente Rotterdam om de Rijnhaven te vergroenen middels grote drijvende parken. De haven behoort tot de eerste generatie bekkens in Rotterdam waarbij kades te hoog waren om het contact van haar bewoners en het water te garanderen. Daarom is bouwen van drijvende publieke ruimtes essentieel om die relatie weer te herstellen. FOR is binnen deze ontwikkeling de pilot voor drijftechnieken én een voorbeeld in duurzame technologie en circulair bouwen.

De Floating Office Rotterdam weerspiegelt de missie van haar belangrijkste gebruiker, het GCA en huisvest het hoofdkantoor van dit wereldwijde top kenniscentrum dat onderzoek doet naar manieren hoe steden zich kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het uitzonderlijk klimaatbestendig ontwerp is volledig milieuvriendelijk en herbruikbaar. Daarnaast is het gebouw energie positief, CO2-negatief en als het waterpeil stijgt door klimaatverandering, blijft het drijven.

In het kielwater van de verloren havenindustrie beschikt het kantoorgebouw ook over openbare voorzieningen, zoals een restaurant en een groot buitenterras met een drijvend zwembad in de Maas als bijzondere toevoeging. Hierdoor is het ontwerp een icoon die in de praktijk laat zien hoe de Rijnhaven de transitie kan maken van industriehaven naar leefbare stadshaven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant