Een diamantje of een afschuwelijke puist aan de Coolhaven?
Een diamantje of een afschuwelijke puist aan de Coolhaven?

Groen licht voor diamantje of afschuwelijke puist Coolbase aan de Coolhaven

Algemeen 2.236 keer gelezen

Rotterdam - Groen licht voor de komst van Coolbase, een gebouw van 50 meter met 60 woningen en horeca aan de Coolhaven, naast De Machinist. Unanieme steun van de gemeenteraad, meldt Peter Groenendijk op twitter. 

Het ‘diamantje’ op de ring van het rondje Coolhaven. Dat moet dit multifunctionele gebouw worden. Naast het gebouw is er een openbaar toegankelijk park met ruimte voor buurvoorzieningen. De horeca van ‘De Machinist’ en de ‘Viskantine’ worden versterkt met een geweldige openbare ruimte en een nieuw restaurant in Coolbase. Zo zou het een echte trekpleister voor Rotterdammers moeten worden.

Hans Geurts vindt het echter een afschuwelijke puist die het zicht op De Machinist en de Puntegale (het woongebouw met zijn bijzondere architectuur, hoge ramen en plafonds dat vroeger werd gebruikt als belastingkantoor) weg haalt. Ook past het totaal niet in het hoogtezicht met het net opgeleverde Little C. Kortom, in zijn ogen: stedenbouwkundige smakeloosheid.

Het gebouw komt tussen de monumenten De Machinist en het gemaal Parksluizen. Er komen ongeveer 60 woningen en deze woningen zitten vooral ‘in de middenhuur’ (tot maximaal 1.040 euro huur per maand). Naast woningen worden er in het plan ook horeca en een gemeenschappelijke functie gebouwd. Deze komen op de begane grond. Het project krijgt een half verdiepte parkeergarage.

Duurzaam ontwerp
De eerste ontwerpen van het gebouw laten zien dat het project op natuurlijke wijze aansluit op de monumentale omgeving. Het gebouw is namelijk energieneutraal en de basis van de constructie is hout en beton. Boven de parkeergarage wordt een krattensysteem aangelegd waarin regenwater wordt opgevangen. Dat water kan daarna gebruikt worden voor bijvoorbeeld de planten. Bovenop de garage en rond het gebouw wordt een openbaar parkje aangelegd. Bewoners en bezoekers kunnen dan ontspannen langs het water van de Coolhaven.

Viskantine en De Nieuwe Tuin
In verband met de nieuwbouw en voorbereidende werkzaamheden verhuizen de Viskantine en bewonersinitiatief De Nieuwe Tuin gedurende ongeveer 3 jaar naar een plek aan de kade van de Coolhaven, net buiten het huidige parkeerterrein achter De Machinist. Samen met de gemeente wordt bekeken hoe deze belangrijke twee voorzieningen kunnen worden geïntegreerd in het toekomstige parkje op deze plek.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant