Afbeelding
Leo Verheul over Feyenoord, Excelsior en Sparta

‘Louis van Gaal is een bijgoochem die het geluk aan zijn kont heeft hangen’

Algemeen 1.190 keer gelezen

Rotterdam - De Rotterdamse schrijver/sportjournalist Leo Verheul volgt voor De Havenloods de verrichtingen van Feyenoord, Excelsior en Sparta (FES), dit jaar alle drie in de eredivisie!

‘Afgelopen week was het feestje van Louis van Gaal. Polen en België vrij moeiteloos opzij zetten is geen kattenpis. Bij de goal van Nederland sprongen assistenten Frans Hoek, Danny Blind en Edgar Davids juichend op, terwijl de bondscoach laconiek bleef zitten en triomfantelijk zijn armen spreidde. “Zie je: ik wist het toch…!”

Ik had me net een helft lang zitten ergeren aan Van Gaal door het opstellen van Vincent Janssen, die geen knikker raakt. Dat had ik hem nou toch kunnen voorspellen! Wat een blunder. En ik wist dat Van Gaal het geluk aan zijn kont had hangen én toch een topcoach zou worden. Dat wist ik al toen hij bij Sparta speelde. Soms maakt hij voor de trainer de opstelling en hij had altijd gelijk. Alleen kreeg hij het niet altijd.

Sommige spelers vonden Lowie, zoals ze hem op zijn Rotterdams noemden, namelijk maar een bijgoochem. Pim Doesburg bijvoorbeeld. De keeper seinde de middenvelder dan om aan de zijkant de bal op te komen halen. Maar als Lowie, toch al geen loopwonder, was komen aanhobbelen schoot Pim de bal zo ver mogelijk naar voren. Keer op keer tot het kwartje viel. 

Barry Hughes was ook niet zo gecharmeerd van Lowie. De grillige René van der Gijp bakte er weer eens geen pepernoot van. Van Gaal was in de rust nog niet gaan zitten of opende zijn mond: “Trainer, het is wel duidelijk wie we nu onmiddellijk gaan wisselen?” 

Waarop Hughes antwoordde: “Je hebt helemaal gelijk. Ga jij je nu maar meteen omkleden.” Wekenlang was het op de trainingen feest. Steeds als een speler in de fout ging, klonk het in koor: “Ga jij je nu maar meteen omkleden!”

Dat Sparta zondag bij RKC iets van de mazzel van de bondscoach krijgt ingestraald…’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant