Kijk voor het programma en voor kaartverkoop van het Wildlife Film Festival Rotterdam op wffr.nl.
Kijk voor het programma en voor kaartverkoop van het Wildlife Film Festival Rotterdam op wffr.nl.

Meeuwen spelen glansrol in nieuwe film Wild Port of Europe: ‘Ja, het viel wel op, die geblindeerde busjes vol met cameramensen’

Algemeen 1.373 keer gelezen

Rotterdam - Bunzings, zeehonden, egels, ja zelfs de vermaledijde vossen. Ze hebben allemaal mooie filmrollen in de nieuwe kaskraker Wild Port of Europe. Maar de echte glansrol in de nieuwe Nederlandse natuurfilm over het Rotterdamse havengebied is natuurlijk voor de gigantische meeuwenkolonie in de haven. Iets waar de meeuwen zelf nauwelijks van onder de indruk zijn, zo blijkt als we hun woordvoerder Larus spreken. 

Door Emile van de Velde

Heb je zelf ook een rol in die film?

“Niet dat ik weet. Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. Maar dat we gefilmd werden, ging natuurlijk als een lopend vuurtje rond. Er wordt veel gekletst in onze kolonie. Kijk, we zien natuurlijk regelmatig mensen. Maar meestal kennen we die wel. Ze hebben hesjes aan, werkkleding, en blijven keurig netjes binnen de hekken van hun eigen terreinen. Maar opeens zagen we tentjes met cameramensen. En van die geblindeerde busjes. Wel een beetje eng, we hebben extra goed op onze eieren en kuikens gelet toen er gefilmd werd.”

Waarom wonen jullie eigenlijk in de Rotterdamse haven?

“We zijn hier met de grootste meeuwenkolonie van Europa., En daar zijn we trots op. Het heeft vooral met traditie te maken. Onze voorouders komen hier al honderd jaar en je hoort dan natuurlijk van je ouders of grootouders dat je hier fijn kunt wonen. Het is een mooie strategische uitvalsbasis. Je zit zo boven zee of op het strand, maar je bent ook zo in de stad om boodschappen te doen.”

Geen last van de herrie tussen al die industrie?

“Daar wen je wel aan hoor. Het zijn eigenlijk altijd dezelfde geluiden die je hoort, een vertrouwd soort gebrom. Ik moet zeggen dat ik het juist heel fijn vind om bij in slaap te vallen.”

En viezigheid?

“Meeuwen zijn slim. Als er olie op het water ligt, vliegen we gewoon verder. Daar gaan we natuurlijk niet in zitten, zoals bijvoorbeeld zwanen soms doen. We zijn schone vogels. Dat snappen niet alle mensen altijd. Mensen denken soms dat wíj die troep maken, met etensresten op straat. Dat is een misverstand. Dat doen mensen zelf, wij ruimen dat juist op! En altijd als we de stad in zijn geweest, naar de Afrikaandermarkt of de Binnenrotte, wassen we ons. Tegenwoordig vaak bij het Eiland van Brienenoord. Daar maken we een tussenstop en dan komen we weer schoon in de haven aan. Je ziet toch zelf ook wel hoe mooi wit ik ben?”

Ja, dat is zo. Maar niet altijd hè.

“Nou ja, oké. Er zijn ook meeuwen die bij de ijzerertsoverslag in de haven wonen. Die hebben vaak een beetje roze borst. En de vogels bij de steenkolenbedrijven zien vaak wat zwart.”

Is er genoeg te eten in de haven?

“Ik vertel net dat we ergens anders heengaan om te eten. Naar de stad dus. En sommigen zoeken naar vis op zee, of naar krabbetjes aan het strand. We hebben daar een duidelijke regel over: je eet niet waar je slaapt. Voor je het weet eet iemand per ongeluk een ei of kuiken van een soortgenoot op. Dat is niet prettig. Dat zou jij ook niet fijn vinden. We hebben al genoeg problemen met die vossen.”

Met hoeveel zijn jullie eigenlijk?

“Oh, tienduizenden joh. Ik ben zelf een kleine mantelmeeuw, wij zijn met heel veel. En dan zijn er nog zilvermeeuwen, die zijn wat norsig vind ik. En kokmeeuwen maken weer wat meer herrie, daar blijven we uit de buurt. Oh, en je hebt ook nog visdieven. Die jagen ons altijd weg omdat ze er niet op vertrouwen dat wij van hun eieren afblijven. Onzin natuurlijk. En binnenkort wordt het weer druk met stormmeeuwen uit het Oostblok. Aardige lui zijn dat hoor, daar niet van, maar dan ben ik weg. Ik vlieg binnenkort naar het zuiden. Vorig jaar zijn we naar Marokko geweest, dit jaar wordt het waarschijnlijk Senegal. Zin in!”

De film Wild Port of Europe, vanaf 4 oktober (Dierendag) te zien op het Wildlife Film Festival Rotterdam in Cinerama. Kijk voor het complete programma op wffr.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant