Stans Goudsmit: Zonder taxi geen school: kinderen missen dan lessen en toetsen. Foto: Rhalda Jansen
Stans Goudsmit: Zonder taxi geen school: kinderen missen dan lessen en toetsen. Foto: Rhalda Jansen
Kinderombudsman

Met de taxi naar school?

Algemeen 706 keer gelezen

Rotterdam - Niet alle kinderen kunnen zelf naar school. Sommige kinderen met een beperking gaan daarom met de taxi van Trevvel naar school. Bijvoorbeeld omdat ze in een rolstoel zitten. Of omdat ze een verstandelijke beperking hebben. Zonder taxi geen school: kinderen missen dan lessen en toetsen.

Dus de taxi, ook wel leerlingenvervoer genoemd, is nodig voor kinderen om hun recht op onderwijs te verwezenlijken. Daarom biedt de gemeente leerlingenvervoer aan deze kinderen aan. Om hen te helpen naar school te gaan.

Sinds de start van het nieuwe schooljaar loopt het leerlingenvervoer in Rotterdam niet goed. Kinderen worden niet, te laat of juist veel te vroeg van huis opgehaald. En in de middag komt de taxi te laat of komt helemaal niet. Ook het recht op goede zorg van deze kinderen komt zo in de knel. De taxi die hen bijvoorbeeld van school naar fysiotherapie of het ziekenhuis moet brengen, komt veel te laat. De afspraak is dan al weer voorbij.

Dit gedoe met leerlingenvervoer heeft invloed op de leerprestaties van kinderen: zij raken gestrest hiervan. Daardoor zijn ze sneller moe en minder geconcentreerd op school. Ook de ouders en leerkrachten hebben hier last van. Ouders krijgen problemen op hun werk, omdat zij dan maar zelf hun kind van of naar school brengen. Leerkrachten moeten langer op school bij de kinderen blijven, tijd die ze dan niet in de voorbereiding van het lesprogramma kunnen stoppen. Hoe lossen we dit op?!

De kinderombudsman heeft de problemen met het leerlingenvervoer uitgebreid met de wethouder jeugd en met de gemeenteraad besproken. De kinderombudsman houdt de acties die de wethouder neemt kritisch in de gaten. Als het nog veel langer duurt, moet de gemeente zelf maar de kinderen gaan rijden! En er moet ook over de lange termijn nagedacht worden: hoe wordt voorkomen dat dit zich herhaalt?

Om tot goede oplossingen te komen moet de gemeente, samen met Trevvel, structureel met de gebruikers in gesprek. Waar hebben de kinderen zelf behoefte aan? De kinderombudsman sprak met kinderen met een beperking hierover. Zo willen zij een goed werkende app. Zodat ze kunnen zien wanneer de taxi komt. Ze willen dat chauffeurs beter betaald worden, dan wordt de baan aantrekkelijker. En als dat niet helpt: een boete als Trevvel te laat is!

Heb jij een klacht over leerlingenvervoer of ander doelgroepenvervoer van Trevvel? Neem dan vooral contact op met de Rotterdamse (kinder)ombudsman! Je kunt contact opnemen met: info@kinderombudsmanrotterdam.nl, appen naar 06 58 07 35 80 of gratis bellen naar: 0800 2345 111. Wil je meer weten over de kinderombudsman? Kijk op kinderombudsmanrotterdam.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant