De foto’s zijn momenteel ook te zien bij Eye Love You artspace in Rotterdam en intrigeren omdat iedereen er iets anders in blijkt te zien. Foto: pr
De foto’s zijn momenteel ook te zien bij Eye Love You artspace in Rotterdam en intrigeren omdat iedereen er iets anders in blijkt te zien. Foto: pr

Fotografie ontmoet poëzie in fotoboek annex dichtbundel van Merlijn Wirtz

Algemeen 360 keer gelezen

Rotterdam - Merlijn Wirtz uit Rotterdam heeft in september haar tweede boek gepubliceerd, ‘Waar cadans correspondeert’ met daarin 60 foto’s & gedichten. Hierin combineert zij de kunstzinnige foto’s van jaarringen met de poëzie die ze bij haar foto’s schrijft. De foto’s zijn momenteel te zien bij Eye Love You artspace in Rotterdam, Blaak 333 en zullen daar tot en met 22 oktober blijven hangen.  

Merlijn Wirtz (1982), geboren en opgegroeid in Rotterdam Kralingen, is in het dagelijks leven leerkracht op basisschool de Globetrotter (Rotterdam Katendrecht) en werkzaam als yogalerares. 

De leerlingen uit haar klas heeft ze laten associëren bij de foto’s; mooi om te zien hoe de kinderen hun fantasie de vrije loop laten. Maar ook volwassenen blijken totaal uiteenlopende antwoorden te geven als je hen vraagt wat ze erin denken te zien. Haar filosofische gedichten heeft ze het afgelopen jaar wekelijks voorgedragen aan het einde van meditaties bij yogalessen. Het raakt mensen en zet hen aan het denken.  

De foto’s intrigeren omdat iedereen er iets anders in blijkt te zien. Daarnaast is de kracht van poëzie dat elke lezer zijn/haar eigen ervaringen of emoties erin kan lezen. 

Het eerste boek dat Merlijn, in augustus 2021, heeft uitgegeven draagt dan ook de titel ‘Wat je dacht te kunnen zien’. Dit boek was voornamelijk gebaseerd op gedichten geschreven in haar jeugd. In haar nieuwe boek heeft ze zich verder ontwikkeld als dichter en fotograaf, wat zich uit in een kunstvorm waarin gedicht en foto poëtisch corresponderen.

Uit de krant

Uit de krant