Met het lichtkunstwerk wordt zichtbaar gemaakt wat brugwachtershuisjes in hun omgeving voor bewoners en voorbijgangers betekenen. Foto: Stichting Brugwachtershuisjes
Met het lichtkunstwerk wordt zichtbaar gemaakt wat brugwachtershuisjes in hun omgeving voor bewoners en voorbijgangers betekenen. Foto: Stichting Brugwachtershuisjes

Voormalig brugwachtershuisje bij Zaagmolenbrug wordt letterlijk ‘in de schijnwerpers’ gezet

Algemeen 1.030 keer gelezen

Rotterdam - Dit jaar viert Stichting Brugwachtershuisjes haar 10-jarig bestaan. In het kader van dit jubileum wordt het project SPOT ON! gerealiseerd; Een lichtkunstproject waarbij in november en december 2022, in elke Nederlandse provincie een brugwachtershuisje wordt voorzien van een poëtisch lichtkunstwerk. Hiermee wordt onder andere het brugwachtershuisje bij de Zaagmolenbrug in Rotterdam ‘in de schijnwerpers’ gezet. 

De buurtbewoners, betrokkenen en de dichter zullen in co-creatie de dichtregel componeren. Vervolgens zet een lichtkunstenaar deze regel om in een lichtkunstwerk.
Met het poëtische lichtkunstwerk wordt zichtbaar gemaakt welke betekenis het brugwachtershuisje heeft voor bewoners en voorbijgangers.

Om dit project te realiseren hebben is hulp van omwonenden en voorbijgangers van deze brug nodig. Inspireer Edwin de Voigt door te delen wat het brugwachtershuisje bij de Zaagmolenbrug voor jou betekent.

Doe mee aan SPOT ON! door voor 30 september 2022 antwoord te geven op de vragen: ‘Wat betekent dit brugwachtershuisje voor jou?’ en ‘Wat zou jij met dit brugwachtershuisje doen?’ Als je zaterdag in Rotterdam (een van de 80) locaties van het Groot Atelierweekend, ga dan dus ook even langs bij de Zaagmolenbrug. Voor het project SPOT ON! brugwachtershuisjes kun je daar tussen 12.30  en 16.00 uur inspiratie meegeven aan dichter Edwin Voigt.

Alle input wordt doorgegeven aan Edwin de Voigt. Vanaf november t/m december 2022 is de dichtregel samen met het lichtkunstwerk in het huisje te zien.

Lees verder onder foto.

Foto: citylab010.nl

De Zaagmolenbrug, over de Rotte op grens van het Oude Noorden en Crooswijk, werd in 1911 opgebouwd uit delen van de tweede Noorderbrug. In 1953 gaf het Hoogheemraadschap Schieland vergunning voor de vervanging van de oude brug door een nieuwe hefbrug. Inmiddels is de hefbrug een vaste brug geworden en heeft het huisje zijn eigenlijke functie verloren.

Lees verder onder foto.

Foto: Collectie Stadsarchief Rotterdam

Het voormalig brugwachtershuisje is vanaf 2005 in gebruik voor allerlei culturele activiteiten. Sinds 2013 is het huisje in beheer bij Stichting Brugwachtershuisjes. Er zijn steeds wisselende exposities in het huisje te zien.

Uit de krant