De Ferro in Rotterdam, het decor van de IABR. Foto: Sabine van der Vooren
De Ferro in Rotterdam, het decor van de IABR. Foto: Sabine van der Vooren

Jubileumeditie Internationale Architectuur Biennale Rotterdam focust op klimaattransitie

Algemeen 821 keer gelezen

Rotterdam – Op donderdag 22 september start de tiende editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). De tentoonstelling IT’S ABOUT TIME adresseert de rol van architectuur en design in de steeds urgentere klimaatcrisis. 

De werken van de makers vertolken lessen uit het verleden, maken de huidige balans op en schetsen een uitweg uit de crises met inspirerende ontwerpen en hoopgevende toekomstscenario’s. 

De jubileumeditie van de architectuurbiënnale toont onder andere installaties, foto’s en films van meer dan 75 makers van over de hele wereld, en is qua omvang de grootste tot nu toe. Van de effecten van kweekvlees tot een stedelijk model waarbij regenwater natuurrampen kan voorkomen, met een breed programma voor iedereen: van georganiseerde kinderworkshops tot tours door de wijk. De tentoonstelling is te bezoeken van 22 september tot en met 13 november in de Ferro in Rotterdam. 

Saskia van Stein, directeur IABR: “De manier waarop we bouwen, wonen en leven heeft effect op het klimaat. Tijdens deze biënnale onderzoeken architecten, stedenbouwkundigen, kunstenaars, academici en landschapsontwerpers op macro- en microniveau oplossingen voor het klimaatprobleem. Dit doen we door te leren van het verleden en hierop verder te bouwen. Maar we willen bezoekers ook inspireren om hun eigen rol te onderzoeken in de klimaattransitie door maatschappelijke en culturele thema’s te behandelen. De biënnale is er voor iedereen die zich wel eens zorgen maakt over het klimaat en een bijdrage wil leveren aan een wenselijke toekomst.” 

Grenzen aan de groei
De aanleiding van IT’S ABOUT TIME is het rapport ‘Grenzen aan de Groei’, dat vijftig jaar geleden werd gepubliceerd door de Club van Rome. In dat rapport schetsten wetenschappers de mogelijke gevolgen van een exponentiële toename van bevolking, agrarische productie, extractie van grondstoffen, industriële productie, vervuiling en het verlies van biodiversiteit. Van Stein: “Veel van deze verwachtingen zijn uitgekomen, wat betekent dat er voor de komende vijftig jaar verandering nodig is. Met de tentoonstelling willen we perspectief bieden en positieve toekomstscenario’s schetsen. We hopen dat iedereen naar huis gaat met een praktische take away die bij wijze van spreken de volgende dag toegepast kan worden.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant