'Rond iedere wagen hangt een zweem van nerveus adolescentenzweet.' Foto Jeroen Naaktgeboren
'Rond iedere wagen hangt een zweem van nerveus adolescentenzweet.' Foto Jeroen Naaktgeboren
Jeroen Naaktgeboren en Matthijs Timmers

Dit is de wijk waar iedereen in Rotterdam leert autorijden

Algemeen 2.247 keer gelezen

Rotterdam - Jeroen Naaktgeboren en Matthijs Timmers kijken naar hun wijk Overschie. Matthijs maakt een verhaal en Jeroen een gedicht. Deze keer: rijlessen in Overschie.

Waar hebben de auto’s nog ouderwets voorrang van rechts? Waar keren de straatjes het beste, parkeren de files het fijnst en proeven de hellingen het zoetst? Precies. In Overschie!

Het maakt de wijk welhaast de meest gewilde plek in Rotterdam om de kunst van het autorijden onder de knie te krijgen. Dagelijks vullen de Overschiese straten zich met jonge bestuurders in volkse wagens in een rij. Een stoet blauwe borden met witte ellen en creatief gekozen rijschoolnamen trekt schokkend en ingrijpend de wijk door. Daar komt Drive2bWild van rechts, 4eyessontheroad stuurt hoekig de rotonde rond, Rij&blij blokkeert een zebrapad, Ways wise treuzelt onzeker voor het kruispunt. Hier in Overschie leer je het allerbeste rijden, met zo veel leswagens om je heen.

Grote ogen dicht achter sturen zoeken onwennig naar binnenspiegels, buitenspiegels, dode hoeken en fietsers van rechts. Zebrapaden zijn telkens een verrassing, ogen komen er steevast tekort. Aan de passagierskant hangt vaak nonchalant een arm uit het raam, wanneer nodig kalm wijzend op een rij haaientanden of een ingewikkelde voorrangssituatie. En rond iedere wagen hangt een zweem van nerveus adolescentenzweet.

‘En weg zijn ze. De nieuwe lichting weggebruikers. De wijde wereld in’

Geef ze maar de ruimte. Zij een lesje rijden, wij een lesje geduld. Bij het tankstation nog even een blik onder de motorkap. Dáár is het dopje van de ruitenvloeistof. En daar zit de accu. En weg zijn ze, de nieuwe lichting weggebruikers, via Kleinpolderplein en CBR, zo de wijde wereld in.

(Door Matthijs Timmers)

Lees verder onder de foto.


Matthijs Timmers en Jeroen Naaktgeboren.

tumult met een L

daar ga je met je wagen
met een bocht door Overschie
oei, daar gaat de handrem
want die fietser zag je niet

straks nog even straatje-keren
& de volle vaart van achteruit
- let je nog even op die schaduw
van dat vrouwtje in de achterruit

wil je met een roze pas gas geven
moet je eerst wennen aan tumult
staan wij achter zo’n kar met een L
als vertraagde oefening van geduld

Jeroen Naaktgeboren, september 2022

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant