De havensleepboot Vlieland (rechts) van L. Smit & Co Sleepdienst NV. Foto: Gemeentearchief
De havensleepboot Vlieland (rechts) van L. Smit & Co Sleepdienst NV. Foto: Gemeentearchief

Op de valreep: het werk van havensleepboot Vlieland op film gezet

Algemeen 633 keer gelezen

Rotterdam - Bij zijn zoektocht naar oude filmopnamen die iets vertellen over onze regio, komt Bas Romeijn regelmatig mooie pareltjes tegen. Dit keer een korte amateurfilm uit 1965 over het werk van een havensleepboot.

In 1965 had de 28 jarige Jan Saarloos al een 8 mm filmcamera. En om die goed te leren gebruiken was hij lid geworden van de Rotterdamse Smalfilm Liga RSL. Dat was toen al een actieve club van fanatieke amateurfilmers waarvan de leden al verschillende prijzen hadden gewonnen op amateurfilm festivals. 

Van hen kreeg Jan de opdracht ‘Maak een film over water’! Tja dat valt niet mee, hoe vertel je een verhaal met filmbeelden over water. Maar Jan zat er echter niet mee want zijn oudere broer Theo was in Rotterdam kapitein op de havensleepboot Vlieland van L. Smit & Co Sleepdienst NV. Hij ging zijn werk in beeld brengen.

Vol trots toonde hij het resultaat aan zijn clubleden en kreeg daarop veel reacties. Bovendien ging het clublid Joop Stolk er nog eens speciaal naar kijken en schreef 7 kantjes vol met montage tips. Die verwerkte Jan in een nieuwe montage waardoor de kijker een mooi beeld krijgt van het werk van een havensleper. Later heeft hij die stomme film nog aangevuld met geluid. 

Deze versie van ‘Op de valreep‘, kreeg filmverzamelaar en restaurateur Bas Romeijn onlangs van Jan Saarloos. De film was door de tijd wat verkleurd, maar dat heeft Bas gecorrigeerd en het pareltje opgepoetst. Het resultaat is nu te zien op zijn website. Ga daarvoor naar basromeijnfilms.blogspot.com

En Jan Saarloos? Die heeft er blijkbaar een liefde voor films van over gehouden. Naast het maken van vakantiefilms ging hij oude speelfilms verzamelen. Dat werd een enorme collectie die hij nog steeds in zijn thuisbioscoopje afspeelt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant