Willem en Melanie ontdekten dat de dieren op de Maasvlakte niet echt op mensen of voertuigen reageren. Tenzij ze echt te dichtbij komen. Melanie: "Gek genoeg zagen ze ons eerder als gevaar wanneer we in onze boswachterskleding aankwamen, dan als we met geel hesje en helm rondliepen." Gelukkig liet deze bunzingmoeder zich zien. Beeld: Wild Port of Europe
Willem en Melanie ontdekten dat de dieren op de Maasvlakte niet echt op mensen of voertuigen reageren. Tenzij ze echt te dichtbij komen. Melanie: "Gek genoeg zagen ze ons eerder als gevaar wanneer we in onze boswachterskleding aankwamen, dan als we met geel hesje en helm rondliepen." Gelukkig liet deze bunzingmoeder zich zien. Beeld: Wild Port of Europe
Voorpremière

Natuur en industrie gaan wél samen in de haven van Rotterdam en dat zie je in Wild Port of Europe

Algemeen 1.646 keer gelezen

Rotterdam - Industrie en natuur. Een scherpe tegenstelling zou je denken. Maar in het Rotterdamse havengebied leven toch meer dieren dan misschien gedacht. Willem Berents en Melanie Kutzke besloten een natuurfilm te maken over het dierenleven in de weerbarstige havengebieden van Rotterdam en Moerdijk. Wild Port of Europe heet de film. Tijdens de Wereldhavendagen zijn er vier speciale voorvertoningen bij LantarenVenster.

Door Nynke Vermaat

Melanie: “Het havengebied is natuurlijk wel een beetje een gekke plek voor een natuurfilm. Maar we waren verbaasd over de diversiteit en hoeveelheid aan dieren die er leven.”

Melanie en Willem wonen in Limburg. Samen maken ze natuurfilms met hun bedrijf Veldkijker. Wild Port of Europe is hun eerste lange film en hun eerste project in de Rotterdamse havens. Eerder hebben ze meegewerkt aan de film De Wilde Stad, over dieren die goed gedijen in Nederlandse steden. Willem: “Daarvoor werden we voor de lastigste klussen ingehuurd. Bijvoorbeeld de ratten in het riool filmen, gewikkeld in drie lagen plastic. Of vleermuizen filmen met een infrarood camera. Zelf zie je dan eigenlijk niks.” 

Lees verder onder de foto.


Een nest jonge torenvalken, verstopt tussen de containers. Beeld: Wild Port of Europe

Daarna raakten ze geïnteresseerd in havengebieden. Willem: “We hebben vooraf anderhalf jaar research gedaan naar welke dieren er zouden kunnen leven in dit gebied. Maar we troffen andere dingen aan dan de boeken zeiden. Zo vonden we een nest van een buizerd op een verlaten watertank, in plaats van hoog in een boom. Melanie: “En kauwen die overwinteren in konijnenholen. Soms zagen we beide dieren uit hetzelfde holletje kruipen. Je ziet dat dieren hier andere keuzes maken. Ze hebben er zoveel voedsel, dan maar een gekke woonplek.”

Het duo vond nog veel meer dieren: reeën, hazen, egels, meeuwen natuurlijk, zeehonden en bunzingen. Willem: “Een memorabel moment was dat we een nest van een torenvalk vonden. Die zat op 14 meter hoog tussen de containers. Het was veel geregel om te zorgen dat die containers bleven staan en dat we er mochten filmen. Maar jezelf omhoog laten zetten en dan aan touwen hangen om de poep van de camera te vegen… Dat is een geweldige ervaring!”

Lees verder onder het filmpje.


De reden dat de Maasvlakte en Moerdijk zo in trek zijn bij allerlei dieren? Volgens Willem komt dat door de samenstelling van het landschap. “Het is helemaal ingericht voor menselijke activiteit, maar er zijn ook stroken waar niks gebouwd wordt. Daar wordt bijna nooit gemaaid of gif gespoten. Soms staan er struiken of bloemen. En dat is juist waar die dieren heel graag zitten. Het zijn miniatuur rustgebiedjes. Vogels of konijnen bijvoorbeeld nemen daar hun plek.”

Dat klinkt allemaal idyllisch, maar toch geeft de film geen romantisch beeld van de haven. Willem: “Het is een film met zoet en zuur. Er zitten ook scherpe randjes in die havenoverstijgend zijn. Denk aan klimaatverandering en weersextremen, gekoppeld aan de energietransitie in de haven.” Melanie: “Het gaat in de film over hoe dieren zich aanpassen aan de omgeving van de haven. Maar ik wil er wel bij vermelden dat niet alle soorten dat kunnen. Er zijn ook diersoorten verdwenen in vergelijking met tientallen jaren geleden. Dat is ook wel zo.”

Vanaf 20 oktober draait Wild Port of Europe in de bioscoop, de film is begin oktober ook de openingsfilm van Wildlife Film Festival Rotterdam. Ingesproken door oud-nieuwslezer Sacha de Boer en met muziek van Eric Vloeimans. Zie ook
wildportofeurope.nl.

Tickets voor de voorpremiere: lantarenvenster.nl/programma/wild-port-of-europe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant