Het diorama rust op het dak van monument iCOON, een voormalige munitiebunker, onderdeel van de Atlantikwall, dat tegenwoordig dienstdoet als museum voor moderne kunst. Beeld: MVRDV
Het diorama rust op het dak van monument iCOON, een voormalige munitiebunker, onderdeel van de Atlantikwall, dat tegenwoordig dienstdoet als museum voor moderne kunst. Beeld: MVRDV
Diorama Nieuwe Waterweg

‘De Nachtwacht van Rotterdam’ is binnenkort voor iedereen te zien op uitkijkpunt ontworpen door MVRDV

Algemeen 1.935 keer gelezen

Rotterdam -  In de uiterste punt van Hoek van Holland kun je deze nazomer op spectaculaire wijze een van de topstukken uit de stadscollectie van Rotterdam bekijken. Vanaf een twaalf meter hoog uitkijkpunt, ontworpen door architectenbureau MVRDV, bewonder je zowel het Diorama Nieuwe Waterweg, een schilderij van 5 bij 20 meter, als de échte Nieuwe Waterweg. Je kunt het uitkijkpunt van 10 september tot 9 oktober gratis bezoeken, elke dag van 11.00 tot zonsondergang.

Het Diorama Nieuwe Waterweg wordt ook wel ‘de Nachtwacht van Rotterdam’ genoemd. Het werk van kunstenaar Jaap Gidding (1887-1955) is een gigantische doek van circa 20 bij 5 meter. Gidding schilderde het doek voor de Wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1930 en tot op de dag van vandaag blijft het een van de meest imposante schilderijen van het Rijnmondgebied ooit gemaakt.

Lees verder onder de foto.


Beeld: MVRDV

Giddings meesterwerk werd onder andere tentoongesteld tijdens Rotterdam Culturele Hoofdstad in 2001, maar is nu al jaren niet meer te zien. Het is zonde dat de meeste stadsgenoten dit belangrijke kunstwerk, door sommigen ook wel trots ‘de Nachtwacht van Rotterdam’ genoemd, niet kennen. Door het belang van de Nieuwe Waterweg en van Hoek van Holland als poort voor Rotterdam te tonen, vormt het werk een sleutelstuk in de verbinding tussen havenstad en de omliggende gemeenten. Zonder de Nieuwe Waterweg had Rotterdam nooit kunnen uitgroeien tot de wereldhaven én wereldstad die het vandaag de dag is. Die jaar wordt het 150-jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg gevierd.

Lees verder onder de foto.


Beeld: MVRDV

Het diorama rust op het dak van monument iCOON, een voormalige munitiebunker, onderdeel van de Atlantikwall, dat tegenwoordig dienstdoet als museum voor moderne kunst. MVRDV creëerde een speels uitkijkpunt in de vorm van de letter HVH, waar vanaf je het werk en het uitzicht vanuit verschillende hoogtes kunnen bekijken. Je kunnen op de letters lopen en erop klimmen; helemaal passend in de MVRDV traditie van eerdere tijdelijke installaties, zoals De Trap aan het Groothandelsgebouw, de Rotterdam Rooftop Walk en het Podium bij Het Nieuwe Instituut, allemaal in Rotterdam. 

Diorama Nieuwe Waterweg op iCOON is een replica, het origineel kan uitsluitend in een passende geklimatiseerde ruimte tentoongesteld worden. Rotterdam denkt na over een nieuw Stadsmuseum. In de aanloop hier naartoe worden onder de titel Ook van jou! - Het verhaal van Rotterdam op tal van plekken pop-up exposities en evenementen gerealiseerd, daar is dit uitkijkpunt er eentje van. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant