Er worden voorbereidingen getroffen om de bomen te verplaatsen. Foto: de Bomenridders
Er worden voorbereidingen getroffen om de bomen te verplaatsen. Foto: de Bomenridders

Bomenridders vrezen dat gemeente bij de platanen naast Rotterdam Centraal met bomenlevens speelt

Algemeen 2.332 keer gelezen

Rotterdam - De Bomenridders maken zich grote zorgen over het welzijn van zeven platanen naast Rotterdam Centraal. Er worden voorbereidingen getroffen om de bomen te verplaatsen, maar dat kan weleens heel fout aflopen, betogen de Bomenridders. 

De bomen moet plaatsmaken voor een nieuw te bouwen toren met de naam Tree House. Eerder al besloot de rechter dat de gemeente Rotterdam de bomen niet mag kappen, ze hebben een monumentale status. Verplaatsen mag wel. Maar als de gemeente dat nu doet, gaat het fout, menen de Bomenridders.

In juli kreeg de gemeente toestemming voor de verplaatsing van de platanen, die afgelopen jaar als protest namen van Rotterdamse burgemeesters hadden gekregen. Er is al met de voorbereiding begonnen. Maar volgens de Bomenridders is dat spelen met bomenlevens: ‘Bomen midden in een droge zomer ontdoen van driekwart van de wortels verhindert de opname van vocht, essentieel voor het voortbestaan. De ‘haast’ die spreekt uit de handelwijze van het college is strijdig met het belang van de bomen.’

Volgens de Bomenridders moeten de platanen nog tijd krijgen om te wortelen in de nieuwe voedselrijke grond en meststoffen rond de kluit, voordat ze verplaatsing aan kunnen. ‘Willen de bomen kans hebben te worden behouden voor de stad dan dient verplanting zorgvuldig te worden voorbereid en kan niet worden uitgevoerd voor einde 2023 of beter nog 2024.’

De Bomenridders hebben een brief gestuurd naar wethouder Vincent Karremans én gaan in hoger beroep tegen de toestemming om de bomen nu te verplaatsen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant