Foto: Hollandse Delta
Foto: Hollandse Delta

Snel handelen is belangrijk bij vissterfte op grote schaal

Algemeen 637 keer gelezen

Rotterdam - Ook vissen hebben het zwaar tijdens de nu al tijden durende droogte. Waterschap Hollandse Delta waarschuwt dat snel handelen belangrijk is bij massale vissterfte. Maar ga ze niet zelf lopen opruimen!

Het gebeurt af en toe, vissterfte op grote schaal. Door droogte, waterverontreiniging of ziekte, zoals botulisme. Snel handelen is dan belangrijk. Opruimen voordat (stank)overlast ontstaat en de waterkwaliteit wordt aangetast waardoor meer dieren en planten doodgaan.

Wie ruimt op?

Gemeente en waterschap hebben hun eigen rol en stemmen waar nodig af. Bij de gemeente staan volksgezondheid, dierenwelzijn, veiligheid en leefbaarheid van de publieke omgeving voorop. Bij het waterschap zijn dat goede waterkwaliteit, gezonde flora en fauna en schoon water voor vee en het beregenen van landbouwgewassen bij droogte.

Oorzaak onderzoeken

Uiteraard onderzoeken we de oorzaak. Om herhaling te voorkomen of verdere schade te beperken, maar ook om eventueel menselijk handelen of nalaten te kunnen vaststellen. In zo’n geval, kan de veroorzaker verplicht worden de vis en de verontreiniging op eigen kosten op te (laten) ruimen.

Wat kun jij doen?

Ruim nooit zelf dode vissen op en mijd het water, van beide kun je ziek worden. Meld vissterfte en/of overlast direct bij de gemeente en het waterschap, dan komen wij in actie.

Uit de krant