Groepje deelscooters in Overschie.
Groepje deelscooters in Overschie.
Matthijs Timmers en Jeroen Naaktgeboren

‘Pleurt ‘m daar maar neer, je deelscooter’

Algemeen 2.555 keer gelezen

Rotterdam - Jeroen Naaktgeboren en Matthijs Timmers kijken naar hun wijk Overschie. Matthijs maakt een verhaal en Jeroen een gedicht. Deze keer: groene deelscooters in de stad/het dorp.

‘Zeg Overschie, hoor je nou bij de stad, of hoor je dat nou niet?

Vraag het een originele Overschieënaar en die zal zeggen: Overschie, da’s een dorp, zeker weten. Weliswaar geannexeerd, maar ingeklemd tussen Spaanse Polder, Zestienhoven en snelweg mag je toch echt van een autonome en opzichzelfstaande gemeenschap spreken. Met een oude dorpskern, een kerk en een café. Zoals het hoort.

Voor de import Overschieënaar ligt dit net iets anders. Die heeft, in zijn krappe stadsappartement met een groeiende behoefte aan een groen tuintje vanaf een digitale plattegrond zitten Funda-en, en prompt en naïef een huis in Rotterdam-Overschie gekocht, in de veronderstelling: ik woon in een van de bruisende stadswijken van Rotterdam.

Totdat de import Overschieënaar op één dag drie keer zijn nieuwe buurman tegen het lijf loopt op de Baumannlaan. Ha buurman. Zwaaien, praatje maken, alles. Totdat hij via-via hoort van een goeie kapper, een fijne school voor z’n kinderen en van die andere zaken die je via het geruchtencircuit verneemt. En totdat hij zich er thuis voelt, niet meer weg wil, en zelfs wanneer hij een avondje uit eten gaat de Italiaan op de Abtsweg verkiest boven anonieme Stadsitalianen. Dan zal hij toegeven: het is net een dorp hier.

Totdat de originele Overschieënaar ineens in zijn winkelstraat een groene elektrische deelscooter ontdekt. Op die plek stond toch al dertig jaar onze viskraam? Eerst ziet hij er ééntje, dan twee, vervolgens rijdt er een hippe vogel grootstedelijk mee langs. En, gaat-ie er op letten, dan ziet hij ze overal. En sinds kort zijn er ook de lichtgroene varianten, die, waar hij ook in zijn dorp komt de stoepen ver/ontsieren. Dan moet hij toegeven: het is toch net een echte stad hier.’

(Door Matthijs Timmers)

Lees verder onder de foto.

Matthijs Timmers en Jeroen Naaktgeboren.

Pleurt m daar maar neer

een plek is een plaats
die je niet hoeft te verzinnen

één klik op een knopje
& het zoeven kan beginnen

Go - en de teller loopt
voor de minuten die je koopt

klaar ermee zoek je een stoep
& pleurt m daar maar neer

bezet tegels in een groep
op wacht voor een volgende keer


Jeroen Naaktgeboren, juli 2022

Uit de krant