Manon, Elvera, Talitha, Rosalie, Elise en Kristel - de oprichters van Project390.
Manon, Elvera, Talitha, Rosalie, Elise en Kristel - de oprichters van Project390. (Foto: )

'Naasten van moordenaars krijgen te weinig aandacht'

Rotterdam - Wanneer iemand om het leven gebracht wordt, is er vaak veel aandacht voor de nabestaanden van het slachtoffer. Ze krijgen praktische, financiële en emotionele hulp. Het hele land leeft mee. Maar wat als je aan de andere kant van het verhaal staat? Het overkwam Elvera Smink, toen haar schoonmoeder tot tweemaal toe haar man vermoordde. Elvera gaat nu anderen helpen om hun verhaal te doen en zette daarvoor Project390 op.


"Ik vind dat er te weinig aandacht is voor de naasten van moordenaars", vertelt Elvera. "Hulporganisaties als slachtofferhulp zijn er eigenlijk alleen voor de naasten van het slachtoffer, als naaste van een moordenaar kun je eigenlijk gewoon aansluiten onderaan de lijst voor een psycholoog. Ik wil dat deze mensen wel gehoord worden."
Samen met vijf andere fotografen startte ze daarom Project390, een initiatief waarbij er door middel van integere fotografie een stem gegeven wordt aan de groep waar nu door niemand aan gedacht wordt.
"Voor sommigen van jullie is dit gevoel misschien maar al te bekend", vertelt mede-oprichter Manon van Roosmalen. "Een gevoel dat je wellicht hebt weggestopt, omdat er eigenlijk niet over gepraat mag (of kan) worden." Volgens de oprichters van Project390 rust er een taboe op het ervoor uitkomen dat je familie bent van een moordenaar. Elvera: "Met dit project hopen wij iedereen ervan bewust te maken dat we allemaal maar mensen zijn en dat we niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de daden van een ander."
De oprichters van Project390 roepen daarom iedereen die zijn of haar verhaal wilt doen op om contact met hen op te nemen. "Ik weet dat het moeilijk kan zijn om je verhaal te delen, maar bij ons word je met open armen ontvangen", aldus Elvera.

Foto expositie
Naasten kunnen niet alleen hun verhaal vertellen om het taboe te doorbreken, ze worden ook uitgenodigd om op de gevoelige plaat vastgelegd te worden. "De foto's die wij maken zijn mooi en integer. We kunnen de persoon in kwestie ook onherkenbaar in beeld brengen", zegt Elvera. De gemaakte foto's en de verhalen zullen later dit jaar te zien zijn op een bijzondere foto expositie, die gesteund wordt door onder andere de gemeente Rotterdam. Om dit te kunnen bekostigen zijn de oprichters een crowdfunding gestart op Voor de Kunst. Elvera: "Aan het fotograferen en het luisteren naar de verhalen zijn geen kosten verbonden. Het geld dat we ophalen zetten we volledig in voor de expositie en het doorbreken van het taboe dat nu nog rust op dit onderwerp."

Project 390
Het initiatief heeft de toepasselijke naam 'Project390' gekregen. Elvera: "Project390 staat voor de code die de Nederlandse politie gebruikt als melding voor een moord of een poging tot moord." Ben jij een naaste van een moordenaar en wil jij je verhaal doen? Of wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Kijk dan op www.project390.nl.

Meer berichten