Beeld gemeente Rotterdam
Beeld gemeente Rotterdam

Duizenden historische kaarten van Rotterdam nu voor iedereen te zien

Algemeen 766 keer gelezen

Rotterdam - Sinds kort kan iedereen met interesse in de historie van Rotterdam online de collectie ‘Rotondetekeningen’ bekijken. Het gaat om meer dan 8000 kaarten, plattegronden en tekeningen. Ze zijn gemaakt tussen het einde van de zestiende eeuw en 1900. Vaak zijn de bezittingen, grondaankopen en -verkopen van de gemeente vastgelegd. Maar ook allerlei plannen voor publieke werken en stadsuitbreidingen.

De oudste kaarten komen uit een kaartboek dat is getekend door de landmeter Simon Dammasz van Dueren, rond 1570. Maar het grootste gedeelte komt uit de periode 1850-1900. Toen ontwikkelde Rotterdam zich als wereldhavenstad. Zowel de stad als de bevolking groeide enorm. Op 22 oktober 1857 besloot de gemeente dat alles netjes gearchiveerd moest worden. Het archief was namelijk flink verwaarloosd en een behoorlijke chaos. De ambtenaar Johannes Hendrikus Scheffer (1832-1886) werd de eerste archivaris van de gemeente.

Vanaf 1868 verhuisde het grootste deel van het archief naar het Schielandshuis. Een paar verzamelingen bleven in het oude Stadhuis achter, waaronder deze kaarten en tekeningen van de zogenoemde Rotondecollectie. Ze werden bewaard in de ronde ruimte onder de koepel van het oude Stadhuis: de Rotonde.

Je kunt hier op je gemak alle kaarten bekijken.  

Uit de krant

Uit de krant