Een aantal schepen zal de Boerengatbrug passeren: een basculebrug aan de Maasboulevard. Foto: Menno van Beelen
Een aantal schepen zal de Boerengatbrug passeren: een basculebrug aan de Maasboulevard. Foto: Menno van Beelen

Ruim 50 historische schepen vanuit Rotterdam naar Gouda 750 jaar

Algemeen 2.627 keer gelezen

Rotterdam - Ter ere van het 750-jarig bestaan van Gouda vertrekken op donderdag 28 juli ruim 50 schepen vanuit verschillende binnenstadhavens (Erfgoedhavens) uit Rotterdam. Naar verwachting passeren zeven historische schepen tussen 11.30 en 11.45 uur de Boerengatbrug (Boerengat naar de Maas).

De stichting Erfgoedhavens Rotterdam beheert de binnenstadshavens vanaf de Schiedamsedijk tot de Oostmaaslaan en een deel van historisch Delfshaven. 

In totaal doen circa 200 historische bedrijfsvaartuigen in het weekend van 28 t/m 31 juli Gouda aan voor de feestelijke viering van 750 jaar stadsrechten van Gouda. Daar wordt dan tevens de Erfgoedmanifestatie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen (LVBHB) gehouden.

Lees verder onder foto.

Foto: lvbhb.nl/erfgoedmanifestatie

De meer dan vijftig historische tjalken, klippers en botters komen donderdag vanuit Rotterdam naar Gouda voor een ware SAIL Intocht. Ze doen mee aan het maritieme feest Gouda Waterstad750, een terugkerend evenement waarbij dit jaar heel groots wordt uitgepakt in verband met de viering van 750 jaar stadsrechten van Gouda. De schepen maken deel uit van een vloot van ruim 200 schepen, die tot en met 1 augustus in Gouda blijft. 

Een aantal schepen zal in Rotterdam de Boerengatbrug passeren: een basculebrug aan de Maasboulevard. Deze brug wordt, mede met de andere bruggen in de buurt handmatig bediend. En hier komt meer bij kijken dat alleen de brug opendraaien. 

Op donderdag 28 juli rond 14.00 uur worden de eerste schepen in Gouda verwacht en ontvangen bij de diverse sluizen (Mallegatsluis, Kock van Leeuwensluis) en de Museumhaven, onder het geluid van scheepshoorns en livemuziek op de kade. In afwachting van de vloot is de Museumhaven in Gouda nu al niet meer bereikbaar voor andere schepen.

Uit de krant

Uit de krant