Kelly Reijntjes (27) wil buschauffeur bij de RET blijven tot ze met pensioen gaat. 'Vooral het manoeuvreren door de grote stad vind ik leuk.' Foto: Caro Linares
Kelly Reijntjes (27) wil buschauffeur bij de RET blijven tot ze met pensioen gaat. 'Vooral het manoeuvreren door de grote stad vind ik leuk.' Foto: Caro Linares
Rotterdammer van de Week

Kelly (27) blijft je favoriete buschauffeur tot haar pensioen

Algemeen 4.108 keer gelezen

Rotterdam - Kelly Reijntjes is nu zeven jaar buschauffeur bij de RET. En blijft dat tot haar pensioen. Gelukkig maar, want ze is ‘Je favoriete buschauffeur’. Al is die twitternaam volgens haar zelf een grapje. Géén grapje is dat Kelly (27) deze week onze Rotterdammer van de Week is!

Door Emile van de Velde

Noemen ze je weleens Jaap Kooiman?

“Soms wel nog ja, door oudere mensen. Dan maken ze dat armgebaar: ‘Je weet wat dit betekent hé.’ In mijn eerste jaar als chauffeur had ik andere bijnamen. Mijn collega’s noemden me ‘die blonde met de ronde lippenstift’ en ‘Barbie’. Allemaal in een gemoedelijke sfeer hoor, ik kon er altijd wat van zeggen en dan stopten ze en deden ze gewoon normaal. Er wordt altijd gelachen bij ons. Als je ‘s ochtends om 06.00 uur in de remise aan de Sluisjesdijk bent, is het net alsof het al 16.00 uur ‘s middags is.”

Je bent jong, vergeleken met je collega’s. En vrouw.

“Ja, toen ik begon was de gemiddelde leeftijd 54 jaar. En het waren vooral mannen ja. Nu is dat wel aan het veranderen. Ik ben destijds begonnen in een speciale opleiding. We konden op kosten van de RET het rijbewijs (rijbewijs D) halen, werkten vier dagen en kregen één dag per week scholing. Ik was na de Havo huilend met een opleiding tot kok gestopt en daarna bij de Hema gaan werken. Ik wilde altijd al buschauffeur worden. Toen zag mijn vader een advertentie in de krant van die opleiding.”

Waar ben je opgegroeid?

“In Klein Zomerland, in IJsselmonde. We zijn ook even naar Hoogvliet verhuisd, maar daarna weer teruggegaan. Ik heb er een hele fijne jeugd gehad, speelpleintje voor de deur, heel veel kinderen. Sinds een jaar woon ik in Kralingen. Ik was op Zuid gewend dat iedereen gewoon even in een joggingbroek buiten liep. Hier zien al die studenten er op en top verzorgd uit.”

Wat is er zo leuk aan met de bus door Rotterdam rijden?

“De grote stad! De drukte! Het manoeuvreren! Geweldig vind ik dat. De Polderlaan was een keer afgezet na een schietpartij, toen heb ik de hele straat achteruit teruggereden. Er zijn ook wedstrijden voor chauffeurs onderling. Tegen de HTM uit Den Haag heb ik gewonnen. Als er weer een WK komt, wil ik daar ook heen.”

Heb je favoriete buslijnen?

“We rouleren veel. Maar het leukst vind ik bus 33 van Rotterdam Centraal naar het vliegveld. Vaak is het heel druk, staan mensen tot aan de voorruit. Maar iedereen is altijd vrolijk, omdat ze op vakantie gaan of net terugkomen. Bus 44 vind ik ook geweldig, langs die prachtige Heemraadssingel, door de tunnel, naar Zuid.”

Heb je ook favoriete passagiers?

“Je leert ze echt kennen hè. Op 32 stapt er vaak een oud-collega in die soms wel vier ritten blijft zitten. Op 66 is er altijd een heel aardige vrouw die me zelfs uitnodigde om mee naar Curaçao te gaan. En bus 70 komt langs het ziekenhuis, dan moeten mensen even hun ei kwijt. Op bus 76 stapte er altijd een man op dezelfde tijd in. Maar opeens zag ik hem niet meer! Toen heb ik me wel zorgen gemaakt. Een half jaar later was hij er weer, was ie ziek geweest.”

En vervelende passagiers?

“Het is ook maar net hoe je er mee omgaat. Ik heb een keer twee gasten uit de bus laten halen. En één keer werd een vrouw bedreigd door een man. Maar in al die jaren is het aantal vervelende dingen op één hand te tellen, ik denk niet dat dat meer is dan elders in de samenleving. Bij de Hema kwamen ook weleens vervelende mensen.”

Je rijdt door de hele stad, wat vind je zelf het leukste aan Rotterdam?

“Dat er altijd iets te doen is! Er zijn altijd evenementen, overal leuke terrasjes. Ik ga graag naar de Gele Kanarie, naar Stalles, of zaterdag met mijn ouders naar de markt. Ik ben echt een stadsmens, kan totaal niet tegen stilte. Ik ben opgegroeid met het geluid van de Van Brienenoordbrug. Maar nu heb ik een vriend in Houten die niet naar Rotterdam wil verhuizen! Één ding heb ik hem al duidelijk gemaakt: als ik uit de stad wegga, blijf ik wél bij de RET werken. Ik wil dit oprecht doen tot ik met pensioen ga.”

Uit de krant