Fantoomwijk Tweebosbuurt. Foto: IFFR
Fantoomwijk Tweebosbuurt. Foto: IFFR

Filmmaker krijgt 20.000 euro om de Tweebosbuurt tot leven te wekken

Algemeen 999 keer gelezen

Rotterdam - International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de gemeente Rotterdam hebben een subsidie van 20.000 euro toegekend aan filmmaker Ravi Sandberg voor de productie van de korte film Fantoomwijk over zijn voormalige wijk, de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk. Het project zal tijdens IFFR 2023 in première gaan als onderdeel van RTM, het Rotterdamprogramma van het festival. 

De sloop van de Tweebosbuurt werd na een lange strijd met buurtbewoners het epicentrum van het debat rond gentrificatie en sociale zuivering in Rotterdam. De situatie trok zelfs de aandacht van de VN toen rapporteurs in 2021 een brief schreven waarin zij de sloop van de wijk veroordeelden.    

Ravi Sandberg, filmmaker: “De wijk mag er nu uitzien als een spookstad, maar zij leeft nog steeds in de harten van de mensen die er, vaak decennialang, woonden en gedwongen werden om te vertrekken. Ik wil met deze film een monument maken voor deze wijk, die binnenkort volledig uit het fysieke geheugen van de stad zal zijn gewist.”

Vanja Kaludjercic, festivaldirecteur: “We zijn erg enthousiast om met RTM Pitch weer een nieuw project van een Rotterdamse filmmaker te ondersteunen. Ravi’s project en het succes van de twee eerdere winnaars benadrukken de Rotterdamse creativiteit en daadkracht. Dankzij de steun van de gemeente kunnen we blijven investeren in deze geweldige stad als kweekvijver voor cultuur.”     

De jury bestond uit de Rotterdamse filmmaker Shamira Raphaëla en twee IFFR-medewerkers Suze van Bohemen en Ronny Theeuwes. Zij zeiden: “Dit urgente project weerspiegelt Rotterdam als stad in voortdurende verandering, met een verhaal over een wijk die binnenkort niet meer zal bestaan. We moedigen het team aan om de grenzen van de gekozen vorm op te zoeken en experiment niet uit de weg te gaan.”

De subsidie van 20.000 euro wordt gefinancierd door de gemeente Rotterdam als onderdeel van haar film- en mediabeleid om de ontwikkeling van lokaal filmtalent te stimuleren.
        

Uit de krant

Uit de krant