De Groenste en Schoonste straat is de Albregt-Engelmanstraat uit Bospolder! Foto: Jan van der Ploeg
De Groenste en Schoonste straat is de Albregt-Engelmanstraat uit Bospolder! Foto: Jan van der Ploeg
Opzoomerstraat

De Albregt-Engelmanstraat timmert aan de weg

Algemeen 19 keer gelezen

Rotterdam - De tweede Opzoomer Award, in de categorie Groen en Schoon ging naar de Albregt-Engelmanstraat uit Bospolder. Deze is voor de straat die het beste aan de weg timmert als het om vergroening, het tegengaan van zwerfafval en/of klimaatbestendigheid gaat. 

De Jaffadwarsstraat uit Kralingen, en de Zwarte Paardenstraat uit Cool waren ook voor deze award genomineerd.

Bert Knaap en zijn partner Janette Reukers wonen sinds 2005 in de Albregt-Engelmanstraat. De nieuwbouw was net afgerond en de verhuiswagens reden af en aan. In het begin was de straat leeg en kaal. Om daar iets aan te doen vroegen de bewoners bij de gemeente urnen aan met bloemen en planten. Daarna zijn de bewoners met kleine bijdragen van het Opzoomeren aan de slag gegaan om meer groen in de straat te krijgen.

Wie de Albregt-Engelmanstraat inloopt, ziet ze gelijk: de prachtige beschilderde kunststofvaten vol uitbundige bloemen en bloeiende planten. De bewoners hebben er hun straat eigenhandig een uniek groen gezicht mee gegeven. Bert Knaap heeft het gros van de tonnen geschilderd: “Nu hoef ik ze alleen soms met een penseeltje bij te werken.” Het vullen van de vaten, daar helpt heel de straat aan mee.

De beschilderde vaten van Bert kregen navolging aan de overkant van de straat. Buurman Giovanni Burke nam het initiatief om twaalf iets kleinere tonnen aan te schaffen en te laten beschilderen. Aan die kant van de straat is de stoep smaller, vandaar de kleinere tonnen. Met de beplanting is rekening gehouden dat dit deel van de straat niet in de volle zon ligt.

“Als we groenacties organiseren, maken we de straat ook altijd grondig schoon,” vertelt Janette Reukers. “In de straat is een schoonmaakbende actief met acht vuilrapers. Verder combineren Bert en een aantal buren het watergeven aan de planten met het schoonmaken van de straat. Een van de geheimen van Bert om te voorkomen dat de bakken vervuilen: ‘Tot aan de rand bijvullen met aarde, dan kan er geen zwerfvuil bij’.”

Janette is de positieve motor in de straat. “Afgelopen winter lagen zes vaten tegelijkertijd midden op de straat. De enige remedie is dan: handen uit de mouwen en alles weer terugzetten en netjes maken. Gelukkig komt op dat soort momenten iedereen helpen.” Ze vervolgt: “Ik ben trots op de sfeer en de saamhorigheid in de straat. Iedereen is aanspreekbaar en bereid te helpen.”

De straatactiviteiten brengen alle bewoners bij elkaar. “We hebben jaarlijks drie zogenoemde burendagen in de straat. In de lente beginnen we met een groenactie. Daarmee halen we de straat uit zijn winterslaap.”

Uit de krant

Uit de krant