De Liefste en meest Creatieve straat is de Rechthuisstraat op Katendrecht! Foto: Jan van der Ploeg
De Liefste en meest Creatieve straat is de Rechthuisstraat op Katendrecht! Foto: Jan van der Ploeg
Opzoomerstraat

Zó leuk is de Rechthuisstraat

Algemeen 31 keer gelezen

Rotterdam - De Opzoomer Awards zijn dit jaar gewonnen door: de Rechthuisstraat (Katendrecht), de Albregt-Engelmanstraat (Bospolder) en de Cornelis Heinricksestraat (Zomerland). De award in de categorie Lief en Creatief ging naar de Rechthuisstraat. 

Er waren op 23 juni in Theater Zuidplein verschillende awards te vergeven. De award Lief en Creatief is bestemd voor de straat waar buren onder andere tijdens de coronabeperkingen op creatieve wijze lief en leed hebben gedeeld. De andere genomineerden waren de Hordijk uit IJsselmonde en Ons Dorp uit Overschie. 

Jamaa Chibeb uit de Rechthuisstraat is dolblij met de award: “Zo lang ik me kan herinneren woon ik op Katendrecht. Op mijn derde ben ik uit Marokko naar Nederland gekomen. Nu is mijn thuis de Rechthuisstraat, een knus warm straatje waar ik nu zeventien jaar woon. Vroeger had Katendrecht een slechte naam. Nu is het hartstikke hip. We hebben het als buren hier altijd gezellig met elkaar. Zeker sinds we vijf jaar geleden straatactiviteiten zijn gaan organiseren!”

Er zijn allerlei vormen van burenhulp. “We passen op elkaars huisdieren, we nemen pakketjes aan of we regelen een startkabel als de auto van de buren niet start. Een buurman van 90 moest vorig jaar voor zijn coronavaccinatie helemaal naar de Van Nellefabriek. Dan bied ik vervoer aan. Als ik dan zie dat hij zo opgelucht is, word ik gelukkig.”
Nieuwe buren krijgen bezoek en een bloemetje met een kaart. “We bieden dan onze hulp aan en vertellen hen over het Opzoomeren. Bij verjaardagen en geboortes regelen we een leuk presentje.”

“In de coronaperiode hebben we voor een aantal ouderen boodschappen kunnen doen”, vervolgt Jamaa. “Ook hebben we gekookt voor een gezin in quarantaine. Ik kook vaak te veel, dat deel ik graag uit aan de buren. Ook voor gezinnen was het een lastige tijd. Kinderen om je heen terwijl je moet werken, onzekerheid over de toekomst. Na schooltijd vingen we vaak elkaars kinderen op.”

Het buitenleven was dé manier om elkaar even te zien en bij te praten. “We zaten dan na het werk met de nodige afstand buiten een theetje of wijntje te drinken. In de winter ging dat gewoon door. Het deed mij goed om de buren zo verbonden te zien met elkaar. De meesten werkten ook thuis dus hadden alleen online contact en dit was een verademing.”
Sinds de eerste successen heeft de straat een Opzoomeragenda. “We organiseren altijd wat rond Pasen. We hebben dan een knutselkar waar kinderen kunnen knippen, plakken en tekenen. Eigenlijk hebben we bij elke straatactiviteit iets met knutselen. Kinderen krijgen zo snel contact. Ook met nieuwe kinderen. Hoe fijn is dat! Je woont net in de straat, er is een straatfeest en je ziet dat je kind gelijk aan het spelen is met andere kinderen!”

Uit de krant

Uit de krant