Benjamin Herman bij Rotterdam Centraal: 'De hele stad doet mee. Overal hoor je jazz, geweldig vind ik dat.' Foto: Caro Linares
Benjamin Herman bij Rotterdam Centraal: 'De hele stad doet mee. Overal hoor je jazz, geweldig vind ik dat.' Foto: Caro Linares

Benjamin Herman geniet van het leven in Rotterdam: ‘De hele stad doet mee. Overal hoor je jazz’

Algemeen 23 keer gelezen

Rotterdam - Natuurlijk ‘werkt’ altsaxofonist Benjamin Herman zelf op North Sea Jazz. Hij treedt er immers op. Maar het is voor hem tegelijk een plek om te genieten. Met voorpret. Het drukke seizoen vol optredens zit er immers op. In Rotterdam is er voor Benjamin deze zomer veel om met plezier naar uit te kijken. 

Door Helmut de Hoogh

Als het even kan, is Benjamin Herman (54) in Rotterdam. Lekker ‘thuis’ bij zijn grote liefde in het Oude Noorden. Officieel woont hij in 020. “Maar”, zegt hij zich bijna verontschuldigend, “dat appartement is vooral handig voor mijn werk.” In de zomer is er tijd en ruimte om van de zon en het leven te genieten. En Benjamin, ook ’s zomers goed gekleed mét stropdas, doet dat vooral in Rotterdam. Hij vertelt.

Overal jazz

“Wat is het goed van Rotterdam dat er in de aanloop naar North Sea Jazz ook nog North Sea Round Town is. De hele stad doet mee. Overal hoor je jazz, geweldig vind ik dat. Ik treed zaterdag bij North Sea Jazz op met verschillende drummers, waaronder de oude jazzkrijger John Engels. Zondag treed ik op met mijn band New Cool Collective. Je wordt op North Sea Jazz als muzikant door de organisatie enorm verwend. En er zijn zoveel geweldige andere muzikanten om van te genieten. Het is een prachtige afsluiting van mijn drukke seizoen. Ga vooral naar de oude helden, zoals George Benson. Nu zijn ze er nog. Op dit festival begint voor mij het genieten van de zomer.”

Neerploffen op terrasje

“Op de terrassen van BIRD en Endless Sunday (Raampoortstraat) zit ik graag. Heel goed toeven is het ook op het terras van Comedy Club Haug aan de Maas (Boompjeskade 11). Daar vlakbij onder die Willemsbrug zit de studio van Simon Akkermans. Al een tijdje ben ik bezig om daar een soloplaat op te nemen.”

Bootje

“Een bootje neem ik graag. Bijvoorbeeld als vrienden ons uitnodigen op hun eilandje in de Bergse Plassen. Een taxibootje op de Maas is ook altijd goed. Het mooiste vind ik die houten bootjes, niet die snelle gele. Lekker rustig de Maas over naar een concert in LantarenVenster, bijvoorbeeld. Wat een fijne zaal is dat.”

Filmpie pakken

“Voor lekker naar de film gaan, heb ik alleen in de zomer tijd. KINO vind ik een geweldige bioscoop, opgezet door echte filmfreaks. En in augustus kunnen we weer buiten film kijken. Op de Pleinbioscoop (10-28 aug Wilhelminapier met films van LantarenVenster) en bij Roffa Mon Amour (17-28 aug bij Brutus - Keileweg).”

Doe mij maar punk

“Ik verheug me op bandjes in V11 en Rotown. Ik hou van punkconcerten. Vaak zijn ze veel leuker dan jazzconcerten, als ik eerlijk ben. En punk is een van de muzieksoorten die voor mijn gevoel relevant overkomt op het ogenblik. Te gekke bandjes die niet zo bezig zijn met hits scoren, maar bij wie het gaat om zichzelf te uiten. In V11 hebben ze overigens echte Ale op de tap. Als Engelsman drink ik dat graag. Wist je dat ik officieel een Nederlander ben? Al sinds de Brexit, een jaar of drie geleden. Daardoor ben ik weer gewoon EU-burger. Ook leuk, maar heel anders is het Maanlichtconcert tijdens het Weekend van de Romantische Muziek in Het Park bij de Euromast. Ik treed er die avond zelf ook op.”

Goed eten

“Buiten dineren in de zon vind ik heerlijk. Zoals in de buurt bij ons bij Tosca (1e Pijnackerstraat 120), bij mevrouw Meijer (Gerard Scholtenstraat 37) of San Frou Frou (Provenierstraat 29). Voor een goede ramen, dat is noedelsoep, als lunch ga ik naar Hinoki (Keizerstraat 52). Ik heb iets met Japan. Zo ben ik al jaren tussendoor Japans aan het leren. Heel af en toe eten we bij Yama (Eendrachtsweg 31A). Dat is best prijzig, dus er moet een speciale reden voor zijn. Het is nagenoeg onmogelijk om er een tafel te krijgen. Maar het is krankzinnig goed eten, het beste Japanse restaurant van Nederland.”

En het buitenland?

“In september gaan we nog even de grens over. Maar tot die tijd blijven we lekker in Rotterdam. Er is nog zoveel te ontdekken!”

Uit de krant

Uit de krant