Er zijn al veel plannen geweest voor een groot beeld op het Stationsplein. En even vaak zijn die ideeën gesneuveld. De discussie over een groot object bij de toegangspoort van het Rotterdamse centrum is al enige jaren verstomd. Maar nu is er een nieuw plan.Een Heart Work Hero van minimaal acht meter hoog op het plein voor Rotterdam Centraal. Leuk idee? Beeld: Herman Poort
Er zijn al veel plannen geweest voor een groot beeld op het Stationsplein. En even vaak zijn die ideeën gesneuveld. De discussie over een groot object bij de toegangspoort van het Rotterdamse centrum is al enige jaren verstomd. Maar nu is er een nieuw plan.Een Heart Work Hero van minimaal acht meter hoog op het plein voor Rotterdam Centraal. Leuk idee? Beeld: Herman Poort

Ideetje: een gigantische Heart Work Hero op het Stationsplein

Algemeen 35 keer gelezen

Rotterdam - De discussie over een groot beeld op het Stationsplein is al enige jaren verstomd. Iedereen is dol op het plein, juist ook omdat het leeg is. Tóch is er weer een aardig idee opgedoken. Een gigantische Heart Work Hero. Als welkom aan reizigers en ode aan het zorgpersoneel.

Tijdens de Toksjoo op Zuid in Theater Zuidplein lanceerden Herman Poort en presentator Joop van der Hor een gewaagd idee. Er moet een minstens acht meter hoge Rotterdamse Heart Work Hero op het grote plein voor het Rotterdam Centraal komen. Ter verwelkoming van reizigers én als blikvanger en boodschap aan de wereld dat we zonder verplegend personeel en positieve jongeren ver weg zijn van de oplossing van menig wereldvraagstuk. 

Is dit een reëel plan na het mislukken van eerdere pogingen van Bart van Leeuwen met zijn idee in 2014 om ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine daar te plaatsen? Of de roestvrije stalen verlichte bol van Diane Timmer (2020), ‘Kissing Earth’, de twee wereldbollen van de Deense kunstenaar Olafar Eliasson (2013) of Santa Claus (Kabouter Butplug) van Paul McCarthy? Poort en Van der Hor hopen van wel.

Lees verder onder de foto.


Herman Poort met een Heart Work Hero op de Lijnbaan.

“We willen in ieder geval door naar ook andere steden, omdat we na alle reacties in Rotterdam hebben gezien hoe goed Heart Work Heroes wordt ontvangen. Rotterdam was de kick-off dus er moeten nog vele steden in binnen en buitenland volgen”, aldus Herman Poort.

Op 25 mei, de avond waarop Feyenoord in Tirana naast de Conference League Cup greep, vernielden vandalen acht Heart Work Heroes op de Kruiskade. De hartvormige plastic beelden werden van hun betonnen sokkels gerukt en tegen de grond kapot gesmeten.

De avond erna was de bedenker van de beelden, Herman Poort, te gast in de Toksjoo op Zuid. Maar wie had gedacht dat Poort daar, samen met striptekenaar Robert van der Kroft zielig en gebroken aan tafel zou schuiven, had het mis. “Ik zal niet zeggen dat ik blij ben met deze onverwachte gratis publiciteit. Maar het heeft zo ontzettend veel positiefs los gemaakt onder de Rotterdammers dat mijn boosheid en verdriet in minder dan een halve dag zijn omgeslagen in hoop, geloof en veerkracht. Ik denk namelijk niet dat de mensen die dit op hun geweten hebben ook maar enig besef hebben van het waarom van deze beelden.”

“Vlak na de geboorte van mijn oudste dochter bleek mijn vriendin leukemie te hebben. Vol goede moed gingen we de strijd aan, maar met twee maanden was de strijd verloren. In zeven maanden tijd was ik vader geworden en was mijn dochtertje haar moeder verloren. Wat er zich in die twee maanden, grotendeels op de hematologie-afdeling, afspeelde heeft mijn ogen voor zorgmedewerkers geopend. Wat een bijzondere mensen werken daar in het Erasmus MC. Dat ik met het maken van Heart Work Heroes ben begonnen is mijn manier om iets terug te geven.”

Heart Work Heroes is de grootste openluchtexpositie voor de zorg ooit in Nederland gehouden. De door Herman Poort bewonderde Diederik Gommers van het Erasmus MC nam zelfs plaats in diens opgerichte Advisory Board. De 41 manshoge beelden zijn beschilderd door onder meer Vera Nederlof, Robert van der Kroft, Joep van Lieshout en enkele Rotterdamse jongeren. Ze staan op prominente plekken in het centrum en op de Kop van Zuid en worden in het najaar geveild voor het goede doel.

Uit de krant

Uit de krant