De waterstoffabriek van Shell komt op een speciaal bedrijfsterrein van het Havenbedrijf op de Maasvlakte 2 voor electrolysers van verschillende bedrijven. Foto: Port of Rotterdam
De waterstoffabriek van Shell komt op een speciaal bedrijfsterrein van het Havenbedrijf op de Maasvlakte 2 voor electrolysers van verschillende bedrijven. Foto: Port of Rotterdam

Shell gaat groene waterstoffabriek bouwen op Maasvlakte 2

Algemeen 1.284 keer gelezen

Rotterdam - Op het laatste stukje braakliggende grond op Maasvlakte 2 in het Rotterdamse havengebied start Shell de bouw van de eerste ‘groene’ waterstoffabriek in Nederland. Het gaat om de grootste electrolyser tot nu toe met een capaciteit van 200 megawatt, die in 2025 gereed moet zijn, 

De fabriek voor groene waterstof (en de pijpleiding) zijn onderdeel van een reeks projecten voor productie, import, gebruik en doorvoer van waterstof waaraan het Havenbedrijf Rotterdam met verschillende partners werkt.

Voor Shell is het een investering van ongeveer 1 miljard euro. In de fabriek wordt de eigen stroom van het windpark Hollandse Kust Noord met water omgezet in het gasvormige waterstof, zo meldt NOS Nieuws.

Het olie- en gasbedrijf gebruikt de waterstof in eerste instantie voor de vergroening van het productieproces in de raffinaderij in Pernis. De chemische industrie in Nederland gebruikt in het productieproces nu al grote hoeveelheden waterstof gemaakt van aardgas of olie, zogenoemde ‘grijze’ waterstof. In de nabije toekomst rekent Shell ook op een toenemende vraag uit de transportsector. Nu al rijden er bussen, treinen, auto’s en vrachtwagens op waterstof.

Marjan van Loon, directeur van Shell Nederland, verwacht vanaf nu een reeks aan nieuwe investeringen op het gebied van waterstof. “Dit is een belangrijke mijlpaal. Deze fabriek wordt alweer twintig keer groter dan de fabriek die we in Duitsland hebben en we willen hierna verder opschalen in de Eemshaven in Groningen met een fabriek die weer twintig keer groter moet worden dan deze in Rotterdam.”

Lees verder onder foto.

Foto: Port of Rotterdam

Shell is niet het enige bedrijf dat groene waterstof wil produceren op de Maasvlakte in Rotterdam. Ook BP, Uniper en Air Liquide hebben ruimte gereserveerd voor de bouw van een fabriek.

Rotterdam wil ook na het olie- en gastijdperk de grootste energiehaven van Europa blijven. Het havenbedrijf investeert daarom ook in pijpleidingen, opslagfaciliteiten en importcontracten voor waterstof uit andere delen van de wereld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant