Standbeeld in de Snellemanstraat. Foto: CBK Rotterdam
Standbeeld in de Snellemanstraat. Foto: CBK Rotterdam

Wie kent Charly de Sandwichman nog, de levende reclamepop?

Algemeen 25 keer gelezen

Rotterdam - We vonden een leuk berichtje bij CBK Rotterdam over de legendarische Rotterdammer Charly de Sandwichman. Charly liep jarenlang als levende reclamepop door de stad en was razend populair als imitator. In het Oude Noorden staat een standbeeld voor ‘m. Met de tekst: ‘Charly een roemruchte Oude Noordeling’.

Charly ( Nicolaas Morelis, 1911 – 1973) was een bekende Rotterdamse straatfiguur en imitator. Zijn bijnaam was Charly de Sandwichman. Hij liep in de jaren ’60, ’70 en ’80 als levende reclamepop door het centrum en imiteerde intussen Stan Laurel en Charlie Chaplin. Hij maakte reclame voor de lokale middenstand en droeg op borst en rug borden, waarvoor hijzelf de tekst ontwierp. Hij was bewoner van het Oude Noorden en woonde op de Snellemanstraat. 

Kunstenaar Robbert Jan F. Donker raakte als kind gefascineerd door Charly. Toen hij werd gevraagd een kunstwerk voor het plein aan de Snellemanstraat te ontwerpen, ontwierp hij een standbeeld voor Charly. Het herdenkingsmonument bestaat uit een travertin steenkolom met een bronzen bolhoed, wandelstok, schoenen en een gedrapeerde pandjesjas. Op de kolom is een bronzen plaat bevestigd met de tekst: ‘Charly een roemruchte Oude Noordeling’.

Uit de krant

Uit de krant