Foto: Gemeente Rotterdam
Foto: Gemeente Rotterdam

Beeldentuin Zuiderpark ziet er weer pico bello uit

Algemeen 14 keer gelezen

Rotterdam - De beelden in de Schouwplaats in het Zuiderpark zijn schoongemaakt en waar nodig hersteld. In de beeldentuin zijn onder meer historische wand- en gevelplastieken te zien van voormalig Theater Zuidplein.

De Schouwplaats is een bijzondere beeldentuin in het Zuiderpark en bestaat onder meer uit wand- en gevelplastieken, die ooit deel uitmaakten van De Groote Schouwburg, nu beter bekend als het Theater Zuidplein. Dit monumentale gebouw is in 1954 ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn, net zoals het voormalige station Rotterdam Centraal en Diergaarde Blijdorp. 

De plastieken zijn in opdracht van Van Ravesteyn gemaakt door beeldhouwers Jo Uiterwaal (1897 – 1972) en Gerard Héman (1914 – 1992). Eind 2007 werden er enkele beelden gevonden op een opslagterrein in Dordrecht. De teruggevonden beelden met resten baksteen, beton en uitstekend draadstaal leken letterlijk te zijn losgetrokken van de gevel en dakranden van de Schouwburg. Ondanks beloften teruggeplaatst te worden op het vernieuwde gebouw Theater Zuidplein, zijn de beelden verloren geraakt en deels gehavend. De beelden zijn teruggehaald naar Rotterdam en door kunstenaar Kamiel Verschuren gebruikt als onderdeel van een nieuw kunstwerk. 

Uit de krant

Uit de krant